ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

FT: Η ΕΕ ζητά πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

FT: Η ΕΕ ζητά πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 που παράγονται σε αμερικανικό έδαφος.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times υποστηρίζει ότι η ΕΕ θέλει επίσης από την Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή των αποστολών κρίσιμης σημασίας συστατικών των εμβολίων τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή τους στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αρμόδιες αρχές.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια που παράγονται ή εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων των παραγωγών εμβολίων με την ΕΕ θα τηρηθούν πλήρως», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε προ ημερών την απόφαση της Ιταλίας να εμποδίσει την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, στην πρώτη αρνητική απάντηση σε αίτημα για εξαγωγή από τότε που θεσπίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου ο σχετικός μηχανισμός που παρακολουθεί την κυκλοφορία των εμβολίων.

«Μπλόκο» της EE σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλία έβαλαν «μπλόκο» στην εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca, τα οποία προορίζονταν για την Αυστραλία, καθώς η εταιρεία δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για παράδοση εμβολίων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η AstraZeneca ζήτησε άδεια από την ιταλική κυβέρνηση να εξάγει περίπου 250.000 δόσεις από το εργοστάσιό της στο Anagni, κοντά στη Ρώμη ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο  διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η AstraZeneca προσπαθεί να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον κορονοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή ποσότητα μικρότερη από τη μισή για την οποία είχε δεσμευτεί με τη σύμβασή της.

Η δήλωση αυτή είναι παρόμοια με τις προηγούμενες ανακοινώσεις που έκανε η αγγλοσουηδική εταιρεία, η οποία έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 90 εκατομμυρίων δόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ΕΕ παρότρυνε επανειλημμένα την εταιρεία να αυξήσει τις παραδόσεις.

Michael Reichel/dpa via AP