Ένας νεκρός, ένας διασωληνωμένος και ένας εγκαυματίας - «Σαν να έπεσε βόμβα»
Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Ένας νεκρός, ένας διασωληνωμένος και ένας εγκαυματίας - «Σαν να έπεσε βόμβα»

Ένας νεκρός, ένας διασωληνωμένος και ένας εγκαυματίας είναι ο νεότερος απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 9 το πρωί στον θάλαμο 206 στον δεύτερο όροφο του πέτρινου κτιρίου, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid, στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Και οι τρεις Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι απομακρύνθηκαν από την κλινική Covid και μεταφέρθηκαν σε άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο αρχιπύραρχος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δαδούδης, η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, δίχως να επεκταθεί σε άλλους θαλάμους. Στην κατάσβεσή της επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα. «Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εντός του θαλάμου, αυτό σημαίνει πως η καύσιμη ύλη ήταν αρκετή και δημιούργησε ένταση στη φωτιά. Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά και παράλληλα όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προβούμε και σε διασώσεις, στήσαμε επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ασθενών, με κρεβάτια και καρότσια με τη βοήθεια του προσωπικού της κλινικής του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ. Δαδούδης.

Για «μεγάλη» και «δύσκολη» φωτιά, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης. «Στον θάλαμο αναπτύχθηκε πυροθερμικό φορτίο, έπεσαν σοβάδες...» είπε και συνεχάρη τους συναδέλφους τους για την άμεση κινητοποίηση.

Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου ενώ με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) τέθηκε σε επιφυλακή για να δεχθεί ασθενείς από το Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της κλινικής Covid του νοσοκομείου Διαμαντής Χλωρός, ανέφερε ότι πιθανότατα η πυρκαγιά προκλήθηκε από ασθενή που νοσηλεύεται με κορονοϊό στον δεύτερο όροφο και καθώς δεν έγινε γρήγορα αντιληπτή, επεκτάθηκε στο τριώροφο κτίριο όπου νοσηλεύονται 20 ασθενείς, οι περισσότεροι σε σοβαρή κατάσταση. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα... τρέξαμε στο σημείο...επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 35 διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες όπως σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής του νομού Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τη φωτιά, ήταν οι φύλακες του νοσοκομείου που επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρες δίχως όμως να τα καταφέρουν διότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους θαλάμους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα.

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενώ τα ακριβή αίτια διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης.