7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Εθνικό Θέατρο: Παραίτηση Δημήτρη Λιγνάδη - Τι αναφέρει στην επιστολή του

Εθνικό Θέατρο: Παραίτηση Δημήτρη Λιγνάδη - Τι αναφέρει στην επιστολή του

 Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε το βράδυ του Σαββάτου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός σημειώνει πως η παραίτησή του υπαγορεύθηκε από την αγάπη και την αφοσίωσή του προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο.

Αμέσως μετά, ο Δημήτρης Λιγνάδης μιλά για τοξικές φήμες, υπονοούμενα, διαρροές και αναφορές προς το πρόσωπό του, χωρίς να έχει υπάρξει καμία επίσημη καταγγελία.

Ο παραιτηθείς διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου λέει πως οφείλει να βάλει «το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω από όλα», και να προστατέψει τον θεσμό «από μια ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα».

«Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου.

Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μου επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα» καταλήγει.

Η επιστολή του κ. Λιγνάδη είναι η εξής:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Παρά την  ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μού υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.

Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω από όλα, και να προστατέψω τον θεσμό από μια ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.

Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου.

Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μου επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Σας ευχαριστώ, από καρδιάς, για τη συνεργασία.

Με τιμή,

Δημήτρης Λιγνάδης»

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο τον Σεπτέμβριο του 2019. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε φημολογία σύμφωνα με την οποία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε ζητήσει την παραίτησή του. Η υπουργός είχε διαψεύσει τις φήμες αυτές, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία επώνυμη καταγγελία και ο κ. Λιγνάδης συνέχισε τη δουλειά του στο Εθνικό Θέατρο, έως σήμερα το βράδυ, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του με την επιστολή που δημοσιεύουμε. Παραίτηση που έγινε δεκτή.