Έρχονται τα ρομπότ… συμβασιούχοι

Έρχονται τα ρομπότ… συμβασιούχοι

Του Γιάννη Παλιούρη

Ένα ακόμη ανθρώπινο προνόμιο στην αγορά εργασίας φαίνεται ότι καταρρίπτεται, αφού μια ισραηλινή start – up σε συνεργασία με την θυγατρική της ιαπωνικής Honda, Musashi Seimitsu, ξεκινούν την «πρώτη υπηρεσία απασχόλησης» στον κόσμο για αυτόνομα ρομπότ. Πρακτικά πρόκειται για γραφείο εύρεσης εργασίας, μόνο που αντί για ανθρώπους θα αντιστοιχεί ρομπότ με τις ανάγκες της αγοράς.

Η κοινοπραξία έχει το όνομα MusashiAI και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να «προσλαμβάνουν» πλήρως αυτόνομα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένα από την ισραηλινή SixAI, τα οποία θα εργάζονται μαζί με τους ανθρώπους σε βιομηχανικούς χώρους εργασίας.

Τα βιομηχανικά περονοφόρα και τα ρομπότ οπτικής επιθεώρησης της SixAI, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, έχουν ήδη δοκιμαστεί από τη Honda σε δικά της εργοστάσια αυτοκινήτων.

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις αντί να αγοράζουν ρομπότ, να τα «προσλαμβάνουν» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής. Ρομπότ – συμβασιούχοι με άλλα λόγια, εύκολο να προγραμματιστούν και να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε ροή εργασίας.

Όπως υποστηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών καθώς οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν βήματα για να αναπτύξουν το όραμα της «Βιομηχανίας 4.0», πολλές - αν όχι οι περισσότερες - θα αγκαλιάσουν την υιοθέτηση προηγμένων μηχανών για να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Και αυτό γιατί οι προκλήσεις παραμένουν διαχρονικά οι ίδιες: βελτίωση της παραγωγικότητας, ικανοποίηση πελατών, συνεχής καινοτομία προϊόντων και σε τελική ανάλυση μείωση του κόστους παραγωγής.

Αναμφίβολα δεν πρόκειται για μια εύκολη μετάβαση, καθώς οι προκλήσεις που αναδύονται από την ψηφικοποίηση της μεταποίησης είναι σημαντικές. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη σύνδεση των μηχανών στο πάτωμα της γραμμής παραγωγής, μεταξύ τους και στη συνέχεια με συστήματα back-office, θεωρούμε ότι θα πνιγούμε σε έναν ωκεανό τεράστιων δεδομένων, τα οποία πρακτικά δεν θα είναι διαχειρίσιμα. Η αλλαγή αυτής της πραγματικότητας απαιτεί καινούριο μοντέλο γραμμής παραγωγής το οποίο βασίζεται σε ένα νέο παράδειγμα αυτοματοποίησης: αυτό που συνδέει τη δύναμη του λογισμικού με τη μηχανή, ώστε να ενορχηστρώσει αποτελεσματικά τις απαιτούμενες ενέργειες. Ευφυή ρομπότ δηλαδή.

Τη λύση στην παραπάνω πρόκληση και κατά συνέπεια το άνοιγμα του δρόμου για την μαζική ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων στις γραμμές παραγωγής έρχεται να δώσει η «behavior tree technology», η τεχνολογία δέντρων συμπεριφοράς, που έλκει την «καταγωγή» της από τα βιντεοπαιχνίδια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει τον ορισμό των βασικών συμπεριφορών για αντικείμενα, χαρακτήρες και περιβάλλοντα που συνέρχονται μαζί ταυτόχρονα, συνδυάζοντας λογικές ροές και ενέργειες, ώστε να καταστεί εφικτή η απρόσκοπτη καθοδήγηση των ρομπότ για την εκτέλεση εργασιών.

Ξεκινώντας αρχικά από το ένα ευφυές ρομπότ, τα «δέντρα συμπεριφοράς» μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν κυψέλες εργασίας φτάνοντας τελικά σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο.