Επιστρέφουν τα τοπικά lockdown σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία
Κορονοϊός

Επιστρέφουν τα τοπικά lockdown σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε μία σειρά περιοχών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία ωθούν τις αρχές στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να εφαρμοστεί το lockdown και σε περισσότερες περιοχές, αν η πανδημία εξακολουθήσει να επιταχύνεται με αντίστοιχους ρυθμούς.

Πιο αναλυτικά, μέχρι στιγμής οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησαν στην επαναφορά της ολικής καραντίνας στην περιοχή του Λέστερ, μετά την διαπίστωση πως το 10% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην χώρα την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Η αρχαία πόλη του Λέστερ στην κεντρική Αγγλία είναι η πρώτη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που τίθεται σε στοχευμένο σε μια περιοχή lockdown από τις αρχές του μήνα που η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει την καραντίνα που είχε επιβάλει σε πανεθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, σε ισχύ εξακολουθούν να βρίσκονται τα περιοριστικά μέτρα σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας, μετά την έξαρση της πανδημίας που σημειώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, κυρίως με επίκεντρο βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας κρέατος στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Πιο αναλυτικά, περισσότεροι από 500.000 πολίτες στις περιοχές του Γκίτερσλοχ και του Βάρεντορφ ζουν σε καθεστώς καραντίνας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόνο σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων εντοπίστηκαν πάνω από 1.600 κρούσματα.

Επαναφορά των περιοριστικών μέτρων έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες και στην Πολιτεία της Βικτόριας στην Αυστραλία, με τις αρχές να θέτουν σε καραντίνα όσες περιοχές κατέγραψαν σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται αρκετές περιοχές στα προάστια της Μελβούρνης, όπου έχει καταγραφεί η συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων στην χώρα της Ωκεανίας.

Οι αρχές έδωσαν σήμερα εντολή να επιβληθεί lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη χαλάρωση των περιορισμών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από μεσάνυκτα της Τετάρτης, θα επιβληθούν μέτρα παραμονής στο σπίτι, τα πρώτα στη χώρα που θα αφορούν συγκεκριμένα προάστια, σε περίπου 320.000 ανθρώπους, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους σε συνέντευξη Τύπου. Οι κάτοικοι στα προάστια αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν μετακινούνται για λόγους εργασίας, για να πάνε στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτούν τρόφιμα, για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα περιοριστούν και πάλι στις υπηρεσίες takeaway, μερικές μόνο εβδομάδες αφού άρχισαν να σερβίρουν σε καθήμενους πελάτες στο πλαίσιο του γενικότερου ‘ανοίγματος’ της οικονομίας της χώρας.

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας ζήτησε επίσης όλες οι πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλες πολιτείες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων.

Τέλος, στις ΗΠΑ τα νέα περιοριστικά μέτρα αφορούν κυρίως την λειτουργία των μπαρ και των καταστημάτων εστίασης στις Πολιτείες της Φλόριντα, του Τέξας και της Καλιφόρνια, όπου η αύξηση των κρουσμάτων είναι η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της πανδημίας, με τους Κυβερνήτες των τριών Πολιτειών να πατούν προσωρινά φρένο στην επανεκκίνηση της οικονομίας τους, αναστέλλοντας παράλληλα εκ νέου την λειτουργία των μπαρ.

AP Photo/Rui Vieira