Σημαντική πνοή στον κατασκευαστικό κλάδο πρόκειται να δώσουν τα έργα ύψους 13 δισ. ευρώ με αιχμή τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, την νέα «γραμμή 4» του Μετρό της Αθήνας και ο ΒΟΑΚ. Η μεν Γραμμή 4 του Μετρό αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της προσεχούς δεκαετίας, όσο για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού οι οποίες έχουν «κλειδώσει», είναι προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό πρόκειται να εγκρίνει την αιτιολόγηση που έχει κάνει η επιτροπή του διαγωνισμού με την οποία έχουν γίνει αποδεκτές οι τεχνικές προσφορές και των δύο υποψηφίων. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επόμενη φάση που αφορά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.
Όπως ανακοίνωσε ο υπ. Υποδομών Κ.Καραμανλής, το πακέτο έργων ύψους 13 δισ ευρώ απαρτίζεται από:
Επεκτάσεις Αττικής Οδού: Αφορούν την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης από Αττική Οδό μέχρι Αθηνών – Λαμίας, την επέκταση προς Ραφήνα και την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού προς Νότον και την μετατροπή της λεωφόρου Βουλιαγμένης σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με ανισόπεδους κόμβους. Στόχος είναι οι πρώτες δημοπρατήσεις να γίνουν αρχές 21.
Flyover Θεσσαλονίκης: Αυτές τις μέρες δημοσιεύεται πρόσκληση για προεπιλογή.
ΒΟΑΚ: Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Πάτρα-Πύργος: Το υπουργείο εκφράζει αισιοδοξία ότι οι επαφές με ΕΕ σύντομα θα αποδώσουν καρπούς.
Έργα οδικής ασφάλειας σε πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα: Υπογράφεται εντός του μήνα η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ.
Αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα: Εντός του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα για την υλοποίηση επειγόντων έργων κοντά στους αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα 10 έργων, επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.
Σιδηροδρομικά έργα: Προχωρούν άμεσα οι δημοπρατήσεις 4 έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και ετοιμαζόμαστε ώστε εντός του 2021 να δημοπρατηθούν άλλα 6.
Σχετικά με διαλειτουργικότητα των διοδίων ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από τις αρχές του καλοκαιριού γίνονται τεχνικές δοκιμές και εντός του φθινοπώρου, θα είναι πλέον δυνατή η διέλευση από τους 5 αυτοκινητοδρόμους, τη Γέφυρα και την Εγνατία Οδό με έναν μόνο πομποδέκτη.
Αναφορικά με την υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πάτρα, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε πως είχε σήμερα μια εξαιρετική συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Κώστα Πελετίδη όπου συμφώνησαν επί της αρχής, με το σχέδιο που παρουσιάσαμε ως Υπουργείο στο αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας για υπογειοποίηση 5,2 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 550 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ότι αφορά την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το Υπουργείο και η εταιρεία Αττικό Μετρό καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει ο διαγωνισμός στην επόμενη φάση του και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις των έργων είναι οι προσφυγές των εταιρειών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.