Eμβόλιο Pfizer: 95% αποτελεσματικότητα - Εντός των ημερών αίτημα επείγουσας έγκρισης

Eμβόλιο Pfizer: 95% αποτελεσματικότητα - Εντός των ημερών αίτημα επείγουσας έγκρισης

Στο 95%, στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που παρασκευάζουν η Pfizer και η γερμανική BioNTech σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες και αναμένεται να υποβάλλουν αίτημα επείγουσας έγκρισης εντός των επόμενων ημερών.
|
Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο απέτρεψε ήπιες και σοβαρές μορφές του Covid-19 και ήταν 94% αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Η Pfizer, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο με τον συνεργάτη της BioNTech, δήλωσε ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για άδεια έκτακτης ανάγκης «εντός ημερών». Χθες, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά είπε ότι «Η Pfizer πέτυχε τα ορόσημα ασφαλείας για το εμβόλιο Covid-19 και βρίσκεται κοντά στην υποβολή αιτήματος στην FDA για επείγουσα έγκριση».

Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές μπορεί να εγκρίνουν τη χρήση του για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα σε γιατρούς και νοσοκόμες νοσοκομείων, μέχρι το τέλος του έτους, εν αναμονή περαιτέρω δεδομένων για την ασφάλεια. Η ευρύτερη έγκριση μπορεί να έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ που πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο ούτως ώστε να βγει στην αγορά, είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως για να εγκριθεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να αποτρέπει τη νόσο, ή να μειώνει τη σοβαρότητά της, για τουλάχιστον 50% των συμμετεχόντων.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη δυσκολία διανομής του εμβολίου δεδομένου ότι πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία -70°C, ο CEO της Pfizer δήλωσε «πιστεύω ότι θα σας εκπλήξει ευχάριστα η διαδικασία διανομής του εμβολίου». 

Τα σχόλια του Μπουρλά έρχονται μετά την είδηση ότι η Pfizer ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη αποστολή του σκευάσματος της για τον κορονοϊό σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες.

Η φαρμακευτική εταιρεία επέλεξε το Ρόουντ Άιλαντ, το Τέξας, το Νιου Μέξικο και το Τεννεσί για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πολιτείες με μεγάλες διαφορές στο συνολικό τους μέγεθος, την πολυμορφία του πληθυσμού τους και τις υποδομές εμβολιασμού τους.

Διαβάστε ακόμα:

Reuters: Μπορούν τα εμβόλια Covid να οδηγήσουν σε ανοσία αγέλης;

Αλ. Μπουρλά: Έτοιμοι για επιβολή επείγουσας έγκρισης του εμβολίου - Δεν μας ανησυχεί η διανομή