Αλ. Μπουρλά: Έτοιμοι για επιβολή επείγουσας έγκρισης του εμβολίου - Δεν μας ανησυχεί η διανομή

Αλ. Μπουρλά: Έτοιμοι για επιβολή επείγουσας έγκρισης του εμβολίου - Δεν μας ανησυχεί η διανομή

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να επιβάλει επείγον αίτημα έγκρισης του εμβολίου στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή (FDA) των ΗΠΑ, καθώς πέτυχε τα ορόσημα ασφαλείας για το εμβόλιο Covid-19.

Μιλώντας σε συνέδριο του Stat News, o Μπουρλά είπε συγκεκριμένα ότι "Η Pfizer πέτυχε τα ορόσημα ασφαλείας για το εμβόλιο Covid-19 και βρίσκεται κοντά στην υποβολή αιτήματος στην FDA για επείγουσα έγκριση".

Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές μπορεί να εγκρίνουν τη χρήση του για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα σε γιατρούς και νοσοκόμες νοσοκομείων, μέχρι το τέλος του έτους, εν αναμονή περαιτέρω δεδομένων για την ασφάλεια. Η ευρύτερη έγκριση μπορεί να έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ που πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο ούτως ώστε να βγει στην αγορά, είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως για να εγκριθεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να αποτρέπει τη νόσο, ή να μειώνει τη σοβαρότητά της, για τουλάχιστον 50% των συμμετεχόντων.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη δυσκολία διανομής του εμβολίου δεδομένου ότι πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία -70°, ο CEO της Pfizer δήλωσε "Πιστεύω ότι θα σας εκπλήξει ευχάριστα η διαδικασία διανομής του εμβολίου". 

Τα σχόλια του Μπουρλά έρχονται με φόντο την είδηση ότι η Pfizer ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη αποστολή του σκευάσματος της για τον κορονοϊό σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες.

Η φαρμακευτική εταιρεία επέλεξε το Ρόουντ Άιλαντ, το Τέξας, το Νιου Μέξικο και το Τεννεσί για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη οτι είναι πολιτείες με μεγάλες διαφορές στο συνολικό τους μέγεθος, την πολυμορφία του πληθυσμού τους και τις υποδομές εμβολιασμού τους.