Έλληνας αξιωματούχος σε Reuters: Συνομιλίες με τη Γαλλία για την αγορά αεροσκαφών

Έλληνας αξιωματούχος σε Reuters: Συνομιλίες με τη Γαλλία για την αγορά αεροσκαφών

Στην αποκάλυψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία για την αγορά αεροσκαφών προχώρησε Έλληνας αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που φέρνουν τη χώρα μας σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά για την απόκτηση μαχητικών Rafale.

Όπως αναφέρει το Reuters tη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να δαπανήσει μέρος των ταμειακών αποθεμάτων της για την αγορά εξοπλισμών και τη γενικότερη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία, και όχι μόνο, προκειμένου να αυξηθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. «Εντός αυτού του πλαισίου, διεξάγονται συνομιλίες για την αγορά αεροσκαφών», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τελική συμφωνία.

Από την πλευρά του Γάλλος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει συμφωνία, όπως αναφέρεται σε διάφορα μέσα ωστόσο διεξάγονται διαπραγματεύσεις για διάφορα ζητήματα.

Γ. Γεραπετρίτης: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

Τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κάνοντας μάλιστα λόγο για «μενού επιλογών». «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. 

«Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε» επισήμανε.  «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών Rafale, αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα» διευκρίνισε ο Γ. Γεραπετρίτης. 

«Είναι ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα για την αναβάθμιση και σε προσωπικό και σε υποδομές. Επί τη βάσει των προτάσεων από το στράτευμα, ήδη την περίοδο που διανύουμε έχουμε ένα μενού επιλογών σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα έχουμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το χρόνο αναβάθμισης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρόνο». Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι πολύ μεγάλες οι επιλογές που διαθέτει η χώρα μας, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναβαθμίσουμε και την εγχώρια βιομηχανία».

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση, βασιζόμενη σε δύο πυλώνες με πρώτο την επιχειρησιακή ετοιμότητα με ισχυρό σχέδιο ανάσχεσης από τις ένοπλες δυνάμεις που ξεκίνησε από την εμβληματική στιγμή του Έβρου, και δεύτερο τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας με την πίεση να ασκείται μονομερώς στην Τουρκία.

«Η χώρα μας έχει παράσταση επιχειρησιακής ικανότητας και πραγματική ισχύ. Έχουμε ισχυρή ανάσχεση και σε θαλάσσιο και χερσαίο μέτωπο και ισχυρή διπλωματία. Ο χρόνος που περνάει καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και την συνετή ελληνική στάση και την πειρατική τουρκική στάση κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ μας στο εξωτερικό» σημείωσε. 

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να υπάρξουν, η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτονιάς, αλλά από την άλλη πλευρά ο δίαυλος για να είναι παραγωγικός προϋποθέτει καλή κατανόηση με οριοθετημένο διάλογο, όχι προσχηματικό, με συγκεκριμένα ζητήματα, και όχι ατελείωτο κατάλογο.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στο διάλογο είναι αναγκαίο να απέχεις από οποιαδήποτε πράξη που επιδεινώνει και προκαταλαμβάνει τη συζήτηση. «Ναι στους διαύλους επικοινωνίας, είναι και δική μας στρατηγική επιθυμία όχι υπό καθεστώς πιέσεων και επιβολών» διεμήνυσε ο Γ. Γεραπετρίτρης