Έκτακτη συνεδρίαση στο Υπ. Ενέργειας για την επάρκεια φυσικού αερίου

Έκτακτη συνεδρίαση στο Υπ. Ενέργειας για την επάρκεια φυσικού αερίου

Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων συγκαλεί  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως ώστε να γίνει η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι αύριο η Μόσχα προχώρησε σε αναδίπλωση καθώς ουσιαστικά «ακύρωσε» το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια. 

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Power & Gas Forum, επισήμανε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, να ελέγχει για πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην προμήθεια και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τη μεταφορά των επιδοτήσεων στους καταναλωτές και την πιθανότητα ύπαρξης υπερκερδών ή αισχροκέρδειας.

Εφόσον αποδειχθεί, πρόσθεσε, ότι οι ενεργειακές εταιρείες είχαν περισσότερα κέρδη το 2021 από το 2020, θα φορολογήσουμε τη διαφορά και θα επιστρέψουμε τα χρήματα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Αναφερόμενος στη λειτουργία της αγοράς ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι εξετάζονται ρυθμίσεις για αύξηση της ρευστότητας και συμπίεση των τιμών.