ΕΚΤ: Θετικές οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Θετικές οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης

Ο κίνδυνος να αποδειχθεί η ύφεση στην Ευρωζώνη βαθύτερη από αυτή που προέβλεπε το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μειωθεί, δήλωσε σήμερα το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ.

«Τα πρόσφατα δεδομένα επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη μας στο βασικό μας σενάριο με θετικότερη εξισορρόπηση των κινδύνων» είπε ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας σε webinar που διοργάνωσε το Bloomberg.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 8,7% το 2020, με ανάπτυξη της τάξης του 5,2% και 3,3% αντίστοιχα για τα δύο επόμενα έτη.

Τα πρόσφατα δεδομένα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, είπε ο Κνοτ, τονίζοντας ότι «Οι δείκτες εμπιστοσύνης έδειξαν σημαντική ανάκαμψη τον Ιούνιο, στο κλείσιμο ενός κατά τα άλλα καταστροφικού τριμήνου».

Προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη και να αποφευχθεί η αύξηση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων που μπορεί να φέρει η επαπειλούμενη βαθιά ύφεση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους, είπε ο Κνοτ.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι χαιρετίζει τις πρόσφατες προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μια που περιλαμβάνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης και στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης.

«Σε αυτή την εποχή εξαιρετικής αβεβαιότητας αυτό θα είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι δεν σταματάμε απλώς στην σταθεροποίηση των οικονομιών μας, αλλά δεν χάνουμε και την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε και μακροπρόθεσμες προκλήσεις».