ΕΚΤ: Ανοίγει ο δρόμος για απεριόριστες αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Ανοίγει ο δρόμος για απεριόριστες αγορές ομολόγων

Στην κατάργηση του ορίου που είχε θέσει για κάθε κράτος-μέλος όσον αφορά τις αγορές ομολόγων μέσω του QE προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα επεκτείνει τη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος.

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ μπορούσε να αγοράσει ομόλογα που αντιστοιχούν στο 33% του χρέους κάθε χώρας, όμως πλέον ανοίγει ο δρόμος για απεριόριστες αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου «QE πανδημίας» που έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει, εφόσον χρειαστεί, το σύνολο της έκδοσης μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας το όριο είναι τα  12 δισ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ο Χρήστος Σταικουρας. 

Από την πρώτη ημέρα που η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την επέκταση του QE κατά 750 δισ. ευρώ, αναλυτές είχαν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να καταργήσει το όριο του 33% καθώς πολύ σύντομα δεν θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα αρκετών κρατών και ειδικότερα της Ιταλίας που αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επίσης, στη νομική γνωμάτευση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέρεται ότι η ΕΚΤ θα μπορεί πλέον να αγοράζει επίσης κρατικά ομόλογα με πιο βραχυπρόθεσμη λήξη έως και 70 ημέρες, έναντι ενός έτους που ίσχυε πριν.

Όπως ανέφερε στο Reuters αναλυτής της Pictet, η σημερινή απόφαση στην ουσία καταργεί όλους τους περιορισμούς στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τη Δεύτερα, και οι όποιες δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ, η κεντρική τράπεζα εξηγεί τους λόγους που συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα στο νέο έκτακτο "QE Πανδημίας".

Σύμφωνα με αυτές το ΔΣ της ΕΚΤ αξιολόγησε:

1. Την ανάγκη ανακούφισης των πιέσεων που προέκυψαν από την εξάπλωση του COVID-19 και η οποία χτύπησε έντονα τις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές

2. Τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης

3. Το γεγονός ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους που παρέχονται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξαρτώνται από τη συνεχή εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων

4. Την άμεση πρόσβαση της ΕΚΤ στις πληροφορίες σχετικά με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας

5. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Βάσει των παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για αγορές στο νέο πρόγραμμα QE.