7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Έκκληση από τους γονείς του Ρόμαν Προτάσεβιτς: «Σας παρακαλούμε, σώστε τον»

 Έκκληση από τους γονείς του Ρόμαν Προτάσεβιτς: «Σας παρακαλούμε, σώστε τον»

Μήνυμα για την ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης του Ρόμαν Προτάσεβις και της φίλης του, έστειλαν από τον νέο τόπο μόνιμης διαμονής τους στην Πολωνία οι γονείς του 26χρονου δημοσιογράφου που συνελήφθη την Κυριακή στο Μινσκ, αμέσως μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Ναταλία Προτάσεβιτς -μητέρα του 26χρονου- τόνισε ότι δεν έχει κοιμηθεί για δύο νύχτες και πως κρατάει το τηλέφωνό της σφιχτά, ελπίζοντας να λάβει νέα από τον γιο της. «Ζητώ, ικετεύω από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να κάνει κάτι για να τον σώσει», είπε η Ναταλία, με δάκρυα στα μάτια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο AFP, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Βρότσουαφ της νότιας Πολωνίας.

«Είναι μόνο ένας δημοσιογράφος, είναι μόνο ένα παιδί, σας παρακαλώ …ζητώ βοήθεια. Παρακαλώ σώστε τον, θα τον σκοτώσουν εκεί», ανέφερε η μητέρα του.

Η Ναταλία, 46 ετών, και ο σύζυγός της Ντμίτρι, 48 ετών, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο Ρόμαν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κέντρο κράτησης που διευθύνεται από την KGB. Αλλά δεν ξέρουν με σιγουριά και η αβεβαιότητα τους βασανίζει. «Ο δικηγόρος προσπάθησε να τον δει σήμερα, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε, δεν μπορούσε να τον δει. Ακόμα δεν ξέρουμε αν είναι εκεί, ποια είναι η κατάστασή του, πώς αισθάνεται», δήλωσε ο Ντμίτρι, πρώην στρατιωτικός.

«Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές βασανίζουν είναι να μη λένε στους συγγενείς πού κρατούνται τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέχρι την τελευταία στιγμή», σημείωσε o πατέρας του Προτάσεβιτς.

Σχολιάζοντας το επίμαχο βίντεο, όπου φαίνεται το πρόσωπό του να είναι καλυμμένο με πούδρα για να κρύψει μώλωπες από ξυλοδαρμό, η μητέρα του Ρομάν υποστήριξε ότι η μύτη του είχε σπασμένη και τα δόντια του μπορεί να έχουν δεχτεί χτυπήματα. Η ίδια εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο στραγγαλισμού. «Ξέρω πώς φαίνεται το παιδί μου, ξέρω τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Και αυτό που τον ανάγκασαν να πει, ότι δεν του έχουν ασκήσει βία, αυτό είναι απόλυτο ψέμα», είπε. «Ότι είπε, ήταν ύστερα υπό ασφυκτική πίεση».

«Τον κατηγορούν για τρομοκρατία - ποια τρομοκρατία;», πρόσθεσε η Ναταλία Προτάσεβιτς.