Είναι νέος, είναι ωραίος είναι ο... Μυτιληναίος και σπάει τα ρεκόρ το 2021

Είναι νέος, είναι ωραίος είναι ο... Μυτιληναίος και σπάει τα ρεκόρ το 2021

Θυμάμαι τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό που είχε προκαλέσει το Νοέμβριο του 2018 η ανακοίνωση των μελλοντικών προοπτικών της Μυτιληναίος. Η εταιρεία είχε δώσει κατεύθυνση για τζίρο 3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας έχοντας τότε κλείσει την χρονιά με έσοδα 1,5 δισ. ευρώ. Ήταν λογικό, τότε,  οι εκτιμήσεις αυτές να φαντάζουν εξωπραγματικές και να προκαλούν σκεπτικισμό καθώς, στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις ελληνικών εταιρειών, τα μεγέθη είχαν αναθεωρηθεί χαμηλότερα, αφού οι συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων ή επειδή ανατράπηκαν πλήρως τα δεδομένα της ζήτησης λόγω ειδικών καταστάσεων.

Με την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,  η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται εντός τροχιάς εκτιμήσεων, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία εντός και εκτός Ελληνικής οικονομίας.

Δεν πρέπει να ξεγελάει το γεγονός ότι ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Η υστέρηση που παρατηρήθηκε στα έσοδα του 2020 προήλθε από την μείωση των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας στο δεύτερο μισό της χρονιάς, στις χαμηλότερες τιμές πώλησης ρεύματος και στην διακοπή της ροής έργων και εργασιών που παρατηρήθηκε στο α’ εξάμηνο, κατά την  πρώτη φάση του πανδημικού κύματος.

Σε όγκους η Μυτιληναίος παρήγαγε, όμως, περισσότερο ρεύμα (+4%) αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς στην λιανική (7,7% έναντι 5,5%) και περισσότερους τόνους αλουμινίου (+8,4%).

 Και οι τρεις παράγοντες στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς έχουν ανατιμηθεί δίνοντας πλεονέκτημα από τα… αποδυτήρια. Ωστόσο η προσέγγιση ενός τόσο απαιτητικού στόχου δεν περιορίζεται στις τιμολογιακές προσαρμογές.

Κοιτάζοντας μπροστά υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί και με πολλά περιθώρια θετικών αναθεωρήσεων.

Το μενού έχει ανάπτυξη για όλους: Στο Αλουμίνιο της Ελλάδος η μείωση κόστους από το νέο πρόγραμμα εξοικονομήσεων αναμένεται να φθάσουν τα 60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ θα εμφανιστούν στα λειτουργικά κέρδη και αποτελούν επαναλαμβανόμενες ωφέλειες. . Το 2020 οι εξοικονομήσεις για το μεν Αλουμίνιο έφθασαν στο 25% του κόστους παραγωγής για την δε Αλουμίνα σε 20% το οποίο μεταφράζεται σε 19 εκατ. ευρώ. Φέτος η συνεισφορά της ανακύκλωσης αναμένεται να οδηγήσει την παραγωγή πάνω από τους 250 χιλιάδες τόνους (2020: 224 χιλ. τόνοι).

Στις ΑΠΕ που αφορούν φωτοβολταϊκά έργα τρίτων το ανεκτέλεστο έχει εκτοξευθεί στα 589 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 642 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης.

Τα έργα EPC έχουν ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ με άλλα 530 εκατ. ευρώ να βρίσκονται σε τελικό στάδιο υπογραφής. Το υπάρχον ανεκτέλεστο εξασφαλίζει δραστηριότητα τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια.

Στην ενέργεια, εκτός από τις προσθήκες σε ΑΠΕ στο τέλος της φετινής χρονιάς (44MW, σύνολο 260MW) θα ξεκινήσει την δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου συνολικής δυναμικότητας 824ΜW.

Οι αρχικές εκτιμήσεις μόνο για αυτή την μονάδα με βάση τις τιμές ρεύματος του 2020 προσθέτουν 230 εκατ. ευρώ στο τζίρο και τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη.

Η άθροιση όλων των παραπάνω φτάνει και ίσως ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ. Και βέβαια ό,τι άλλο έρθει από ΔΕΠΑ ή την ΛΑΡΚΟ, εάν και εφόσον η εταιρεία κερδίσει κάποιο από τους δύο διαγωνισμούς, εννοείται ότι θα έχει θετικό αποτύπωμα στα μεγέθη της δραστηριότητας.

Δεδομένης και της συνεπούς μερισματικής πολιτικής (μερισματική απόδοση κοντά στο 3%) οι δείκτες αποτίμησης θεωρούνται από ελκυστικοί για το 2021 έως πολύ ελκυστικοί κοιτάζοντας την χρήση του 2022. Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την μεταβολή των τιμών βασικών παραγόντων του κόστους είναι απόλυτα ενσωματωμένες στα τρέχοντα επίπεδα.  

Επόμενο ραντεβού με την εταιρeία δεν θα είναι η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων με βάση τα ΔΠΧΠ η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, αλλά μια ειδική ημέρα επενδυτών την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, προσανατολισμένη στην αρχές και τις υποχρεώσεις που περιγράφονται κάτω από τον όρο «υπεύθυνη επένδυση» (ESG) αποδεικνύοντας πως και σε αυτό τον τομέα ο όμιλος είναι στην πρωτοπορία ανάμεσα στις ελληνικές εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.