Έγκριση για εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών
Επιτροπή Εμβολιασμών

Έγκριση για εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12-15 ετών και ιδιαίτερα όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα, άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενόψει και της νέας σχολικής σεζόν. Η σχετική πλατφόρμα για ραντεβού ανοίγει την Παρασκευή 30 Ιουλίου. Στόχος είναι η διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και η προστασία των ευάλωτων ομάδων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Την θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ανακοίνωσε η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ότι τα οφέλη, υπερτερούν των τυχόν σπανίων παρενεργειών, και προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, με απαραίτητη τη συγκατάθεση των γονέων. Η σύσταση της Επιτροπής θα επικαιροποιείται ανάλογα με τα δεδομένα.

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, στη χώρα μας παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία και τα παιδιά αποτελούν πηγή διασποράς.

«Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και γνωστοποίησε πως με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιαμσό των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Όπως είπε, η ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδότιδας στα παιδιά είναι σπάνια, «στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογική δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους», επισήμανε.

Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις των αρνητών του εμβολίου, υπογράμμισε: «Οι αντιεμβολιαστές δεν έχουν αυτιά να ακούσουν, τους έχουμε δώσει πολύ χώρο» και σχολίασε: «Κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος είναι, όταν θα βρεθούν στα νοσοκομεία».

Θεμιστοκλέους: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, των παιδιών άνω των 12 ετών ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Όπως εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 75.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.200.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.600.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ποσοστό που αντιστοιχεί σε 53,4% του γενικού πληθυσμού και 63% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 4.915.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 46,8% στο γενικό πληθυσμό και 55% στον ενήλικο πληθυσμό.

Παράλληλα, σχολίασε για τους αρνητές του εμβολίου, «ο καθένας δεν μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στα πλαίσια κάποιων τσαρλατάνων. Δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας, κάποιος που είναι υγειονομικός ή επιστήμονας πρέπει να ακολουθεί κανόνες».

Το 46,8% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο

      

Ο Μ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών και την ηλιακιακή κατανομή των πολιτών που προσήλθαν να εμβολιαστούν με ραντεβού στα ειδικά εμβολιαστικά κέντρα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία:

85+: Το 70,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 71,3%

80-84: Το 71,7%  έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 72%

75-79: Το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 84,1%

70-74: Το 78,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 78,4%

ADVERTISING

65-69: Το 79% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 80%

60-64: Το 74,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 75,4%

55-59: Το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 72%

50-54: Το 67,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 68,4%

45-49: Το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 65%

40-44: Το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 60%

35-39: Το 51% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 52%

30-34: Το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 50%

25-29: Το 45% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 47%

18-24: Το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 36%

15-17: Το 5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 7%