7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Χ. Γώγος: Εφιαλτικό σενάριο τα 18.000 κρούσματα – Θα συμβεί μόνον αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα

Εφιαλτικό σενάριο τα 18.000 κρούσματα – Θα συμβεί μόνον αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα
Φωτογραφία αρχείου

«Το σενάριο για 18.000 κρούσματα (ημερησίως) δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δεν θα γίνει αυτό», υποστήριξε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στόχος μας», όπως εξήγησε, «είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο».

«Δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς. Η μέση ηλικία (νόσησης) είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση, 10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες... Θα πρέπει να προσέξουμε θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο», υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη της 10ης Ιουνίου του ECDC που επικαλέστηκε ο κ. Γώγος, «η μετάδοση εξαρτάται από την άρση των μέτρων και ποσό γρήγορα γίνεται, τη μεταδοτικότητα, τον βαθμό κάλυψης των εμβολίων για τον ιό και κυρίως από τον αριθμό της εμβολιαστικής κάλυψης. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, η λύση είναι η μεγίστη εμβολιαστική κάλυψη με 85% για το τείχος ανόσιας με δεδομένη τη μεταδοτικότητα των στελεχών που επικρατούν».

«Μέχρι να φτάσουμε εκεί, πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα», διευκρίνισε το μέλος της Επιτροπής Ειδικών.

Τέλος, για τα άτομα 50 και άνω ο κ. Γώγος τόνισε ότι «το 35% όσον δεν είχαν εμβολιαστεί, έχει γίνει 25% και θέλουμε να γίνει ακόμα μικρότερο με ασφαλέστατα, και πολύ αποτελεσματικά εμβόλια». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ