7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Δ. Σαρηγιάννης: Έως και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο, εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της «Δ»

Έως και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο, εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της «Δ»
Φωτογραφία αρχείου

Θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα COVID ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, με επιτάχυνση εμβολιασμών, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη», επεσήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί… Οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν, κι αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει», εκτίμησε υπαινισσόμενος το lockdown.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. «Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το σημαντικό», όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, «είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δεν θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο». 

Τέλος, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και με πολύ μεγάλη ταχύτητα.