ΕΕ και Βρετανία συμφώνησαν έπειτα από 4,5 χρόνια διαπραγματεύσεων
Λευκός καπνός για το Brexit

ΕΕ και Βρετανία συμφώνησαν έπειτα από 4,5 χρόνια διαπραγματεύσεων

Μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτεύχθηκε σήμερα, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Η ανακοίνωση ήρθε ύστερα απο την τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η επικεφαλής της Επιτροπής μαζί με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε μετά την επίτευξη συμφωνίας «Επιτέλους τα καταφέραμε. Ήταν μακρύς και δύσκολος δρόμος ωστόσο το κείμενο είναι δίκαιο και ισορροπημένο». Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Βρετανία σε «όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

O Μπόρις Τζόνσον ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία του που τον δείχνει να πανηγυρίζει, γράφοντας «Η συμφωνία έγινε».

«Όλα όσα υποσχεθήκαμε στον βρετανικό λαό κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 και στις γενικές εκλογές του περασμένου έτους υλοποιούνται απ' αυτήν τη συμφωνία» αναφέρεται στη δήλωσή του Μπόρις Τζόνσον. «Έχουμε πραγματοποιήσει το Brexit και τώρα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις φανταστικές ευκαιρίες που έχουμε στη διάθεσή μας ως ανεξάρτητο έθνος, εντυπωσιακές εμπορικές συμφωνίες με άλλους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο», προσθέτει. 

Με τη συμφωνία αυτή αποφεύγεται το λεγόμενο «σκληρό Brexit», το οποίο υπολογισμοί έφερναν να έχει κόστος 40 δισεκατομμυρίων λιρών για τη Βρετανία και 300,000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.

H επιτροπή τώρα θα πρέπει να δημοσιεύσει το τέλειο σχέδιο του ανεπίσημου κειμένου και να το στείλει στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι απεσταλμένοι των 27 κρατών μελών στις Βρυξέλλες θα έχουν δύο ημέρες για να συζητήσουν και να εγκρίνουν το σχέδιο, σύμφωνα με το σχέδιο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια γραπτή διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ώστε να μπορεί να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Την έγκρισή του πρέπει να δώσει και το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να πείσει ο ίδιος ο Τζόνσον.

Aνήμερα Χριστουγέννων συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών 

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) θα συνεδριάσουν αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 10.30 το πρωί για να ξεκινήσουν την εξέταση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ θα τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μετά το τέλος του έτους το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από πλευράς του χαιρέτισε την εμπορική συμφωνία, σημειώνοντας ότι θα την αναλύσει λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή όχι, με τη νέα χρονιά.

Η συμφωνία «μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εταιρικής σχέσης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Σώματος, Νταβίντ Σασόλι. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία την τελευταία στιγμή δεν αφήνουν χρόνο ώστε να διενεργεί ο πρέπων κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από το τέλος του έτους.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλύσει τώρα τη συμφωνία λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, με το νέο έτος. Θα ενεργήσουμε με υπευθυνότητα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους πολίτες και να αποτρέψουμε το χάος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε. Το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναγκαίο ώστε να τεθεί επισήμως σε ισχύ η συμφωνία.