Νίκος Σύψας: Έχουμε τον καλύτερο Ρ0 στην Ευρώπη αλλά ο ιός είναι ακόμα εδώ

Έχουμε τον καλύτερο Ρ0 στην Ευρώπη αλλά ο ιός είναι ακόμα εδώ

Την ανησυχία του για τον εφησυχασμό των πολιτών για τον κορονοϊό, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξηγώντας ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχουμε τον καλύτερο δείκτη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει στην κοινωνία ο εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας τόνισε: «Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα».

Ο καθηγητής τόνισε ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

Διαβάστε ακόμα;

- ΠΟΥ : Προειδοποιεί για «δεύτερη κορύφωση» της πανδημίας σε χώρες όπου υποχωρεί