«Δύναμη πυρός» στην επερχόμενη καταιγίδα

«Δύναμη πυρός» στην επερχόμενη καταιγίδα

Να αποτρέψει και να αμβλύνει μια «διαλυτική» ανασφάλεια που προκαλείται στους πολίτες εξαιτίας της εθνικής, υγειονομικής και οικονομικής κρίσης επιδίωξε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του, στο Thessaloniki Forum  ανανεώνοντας ταυτόχρονα και το «συμβόλαιο αληθείας, δράσης και αποτελέσματος».

Εκτιμώντας ως δικαιολογημένη την ανησυχία της κοινωνίας,  ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα - κρύβουν παγίδες όπως ο ίδιος είπε  –  ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε συνοπτικά και εύληπτα συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις τα οποία στην κυβέρνηση πιστεύουν πως θα λειτουργήσουν ως γέφυρα «από την αβεβαιότητα στην σιγουριά».

Αλλά και μια σειρά από μέτρα που θα ενισχύσουν την «νέα εθνική αυτοπεποίθηση» που είναι αναγκαία όχι μόνο για την αποτελεσματική διαχείριση των επάλληλων και πολλαπλών αναταράξεων που δημιουργεί η επιθετικότητα της Τουρκίας, το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την πανδημία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα πορευτεί στο μέλλον.   

Πριν απαριθμήσει τα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την ενίσχυση της άμυνας, την περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ο πρωθυπουργός έδωσε μια πολιτική διαβεβαίωση για το φρόνημα και τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης του λέγοντας: « είμαστε εδώ για τα δύσκολα».

Κι αυτά τα δύσκολα είναι η αλήθεια θα έχουν διάρκεια και αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο επικαλέστηκε «εφεδρείες» που διαθέτει η χώρα είτε στην αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας είτε στις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και κατ΄επέκταση στην κοινωνία. 

Η άμυνα γίνεται κομμάτι της ανάπτυξης

« Ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων» ήταν η νέα διατύπωση της πάγιας θέσης Μητσοτάκη όπως αυτή διατυπώνεται επίμονα σε όλους τους συνομιλητές και στους επίδοξους διαμεσολαβητές.

 Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις  γενναίες αμυντικές προμήθειες της χώρας, τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ( με προσλήψεις 15.000 ατόμων και νέα πεδία εκπαίδευσης τους) την αναγέννηση της  ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας  ως έναν βραχίονα της οικονομικής δραστηριότητας με «αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνική σφραγίδα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ρωμαλέο το πρόγραμμα και τον συνεπαγόμενο σχεδιασμό που όπως είπε δεν απαντά στις ανάγκες τις συγκυρίας αλλά και στις προκλήσεις της ιστορίας και αναγκαία παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας.

Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη για το πρόγραμμα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνοδεύτηκαν με το νέο μήνυμα στην Αγκυρα ότι η « άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία» και ότι « η μείζονα διαφορά μας, η οριοθέτηση» των θαλασσίων ζωνών μπορεί να γίνει στα αρμόδια διεθνή όργανα.

« Ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων» ήταν η νέα διατύπωση της πάγιας θέσης Μητσοτάκη όπως αυτή διατυπώνεται επίμονα σε όλους τους συνομιλητές και στους επίδοξους διαμεσολαβητές.

Νέο οικονομικό πακέτο 6,7 δισ.

Έχοντας απέναντι του στο ολιγομελές ακροατήριο – λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοιό – ανθρώπους και του κρατικού τομέα ( γιατρούς νοσηλευτές, αστυνομικούς κλπ) ο κ. Μητσοτάκης, τους απέδωσε τα εύσημα της πολιτείας για τον τρόπο που λειτούργησαν στην πανδημία. Και άδραξε μια ακόμη ευκαιρία,  να ακυρώσει την κριτική που του ασκείται ότι λειτουργεί ως φιλελεύθερος… εχθρός κάθε έκφανσης του κράτους. Ο πρωθυπουργός δεν είχε καμιά αναστολή να αναγνωρίσει τον «αναμφισβήτητο ρόλο του κράτους στις δοκιμασίες που περνάμε».

Το νέο πακέτο στήριξης της απασχόλησης, της παραγωγικής δραστηριότητας, της στήριξης του εισοδήματος των πλέον αδύναμων και της φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης που ανακοίνωσε χθες ανέρχεται στα 6,7 δις ευρώ αλλά όπως σημείωσε «διατηρούμε εφεδρείες  για ένα μέλλον που παραμένει ρευστό».  Στις εφεδρείες περιλαμβάνονται και τα 14 δις ευρώ τα οποία όπως με έμφαση τόνισε «αυτή η κυβέρνηση έχει δανειστεί με ιστορικά χαμηλά επιτόκια». Σε αντίθεση με τα κεφάλαια που παραμένουν στο περίφημο μαξιλάρι το οποίο επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε πίσω του και έχουν εξασφαλιστεί με «όρους» και υψηλά επιτόκια.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να κάνει τον απολογισμό της κυβέρνησής του, σήμερα στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου ωστόσο στο κλείσιμο της χθεσινής του ομιλίας διέκρινε κανείς εμφανή προσπάθεια να απαντήσει στις φωνές που διακρίνουν «μεταρρυθμιστική κόπωση» .

Τόνισε ότι οι αλλαγές μέσα στους τελευταίους 14 μήνες είναι εντυπωσιακά γρήγορες και σημείωσε ότι αν δεν είχε προηγηθεί ένα σημαντικό κύμα μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν δυνατόν να αποκρούσουμε με τόση «δύναμη πυρός» την μεγάλη ύφεση και τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες.

« Οι υγειονομικές ανάγκες και τα εθνικά ζητούμενα αναδιατάσσουν προτεραιότητες όχι στόχους αλλάζουν ταχύτητα αλλά όχι κατευθύνσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας μάλλον προς το εσωτερικό της κυβέρνησης του ότι « η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να  υποσταλεί η αναγκαιότητα αλλαγών» .