MRB: Αυξητική τάση των ποσοστών της ΝΔ και της καταλληλόλητας του Πρωθυπουργού

MRB: Αυξητική τάση των ποσοστών της ΝΔ και της καταλληλόλητας του Πρωθυπουργού

Η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρείται, με τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να αυξάνονται παρά την τριπλή κρίση του τελευταίου χρόνου με την πανδημία, την ύφεση λόγω καραντίνας και τα ελληνοτουρκικά. Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην «καταλληλότητα», σύμφωνα με την έρευνα της MRB. Το ποσοστό της παράστασης νίκης για την ΝΔ φτάνει το 59,6% έναντι μόλις 16,8% για το ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα προηγείται με διαφορά 15 μονάδες.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από 27 Νοεμβρίου μέχρι 11 Δεκεμβρίου, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 38,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ (23,1%) και ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 6,7 %, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4, 1%, ΜέΡΑ 25 με 3,1%, Χρυσή Αυγή με 1%, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α 1%.

Παράλληλα, «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 10,1% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 59,6% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 16,8%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 8,8%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,4% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 9,5%.

Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 39,2% απαντά η ΝΔ, το 29,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 19,2% κανένα κόμμα. 

Επίσης, στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές,» το 41,4% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 37,7% απαντά ΝΔ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός 

Ως προς το ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;»  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς  συγκεντρώνει το 43,6% με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει το 29,2%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 22,2%.

Στο θέμα των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, το 47,9% θεωρεί τη πανδημία ως το σημαντικότερο πρόβλημα ενώ ανεργία απαντά το 47% και ακολουθούν υγεία/περίθαλψη με 45,4%, οικονομική ανάπτυξη με 29,3%.

Η λέξη «Φόβος» σε ποσοστό 54% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «Ελπίδα» με ποσοστό 37,9%, η «Οργή» με 37,3% και η «Ντροπή» με 28,4%, ενώ στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 69,8 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 7,5 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Εμβόλιο

Στο ερώτημα «Θα εμβολιαστείτε αν κυκλοφορήσει εμβόλιο για την προστασία από τον covid 19», το 44,2% απαντά «Θα πράξω ανάλογα μετά από εκτίμηση της κατάστασης που θα ισχύει τότε», το 32,7% «θα εμβολιαστώ κανονικά για προληπτικούς λόγους», ενώ το 18,5% απαντά «δεν θα εμβολιαστώ γιατί είμαι εναντίον των εμβολίων γενικά» και «δεν θα εμβολιαστώ γιατί δεν φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω/ το θεωρώ απίθανο».