Διευκρινίσεις του υπ. Υγείας για τα rapid test στα οδοντιατρεία

Διευκρινίσεις του υπ. Υγείας για τα rapid test στα οδοντιατρεία

Σε διευκρινίσεις προχωρά το υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση κορονοϊού και από τους εμβολιασμένους προκειμένου να προσέλθουν στον οδοντίατρο, έπειτα από τα ερωτήματα που υπέβαλαν ιδιώτες οδοντίατροι και η Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, οι άνθρωποι που προσέρχονται στο οδοντιατρείο δεν έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε rapid  τεστ εφόσον πρόκειται για οδοντιατρική εξέταση η οποιαδήποτε πράξη δεν θεωρείται επεμβατική.

Στις επεμβατικές πράξεις όπως είναι ο καθαρισμός όπου δηλαδή χρησιμοποιείται τροχός από τον οδοντίατρο κι επειδή παράγεται αερόλυμα (σταγονίδια σάλιου) θα πρέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας οι ασθενείς που είναι εμβολιασμένοι  να έχουν υποβληθεί σε rapid  τεστ διάρκεια 48 ωρών ενώ οι μη εμβολιασμένοι  θα πρέπει να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο pcr εντός 72 ωρών.

Ο οδοντίατρος είναι αρμόδιος να κρίνει ποια πράξη είναι επεμβατική ή όχι. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους οι εξαγωγές δοντιών που γίνονται πάρα πολύ γρήγορα και δεν εκτινάσσονται σταγονίδια δεν έχουν τέτοιο κίνδυνο, αντίθετα ότι περιλαμβάνει χρήση τροχού ενέχει κίνδυνο παραγωγή αερολύματος που ωστόσο αντιμετωπίζεται και στεγανοποιείται με αναρρόφηση μέσα στο στόμα με την τοποθέτηση ειδικής συσκευής που αναρροφά το σάλιο.

Η εγκύκλιος - Τι ισχύει για τους ασθενείς
 

Οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση

Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.
Κατ' εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.


Τι ισχύει για τους συνοδούς
 

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο]

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069  τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021