Διάλογος με την Άννα

Διάλογος με την Άννα

Για πολλούς η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου υπήρξε ένα αίνιγμα: Μια φιλελεύθερη μεγαλοαστή, το γένος Κανελλοπούλου, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929, κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδελφού του πολιτικού και φιλόσοφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η οποία το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο ακολούθησε στην εξορία του στο Παρίσι, τη δεκαετία του ‘60. 

Η Πρώτη Κυρία της χώρας μας που έφτασε ώς τον Λευκό Οίκο αφήνοντας έντονα τα σημάδια της εντυπωσιακής παρουσίας της, ξαφνικά αποφασίζει να πάρει διαζύγιο για να ζήσει στο μέλλον μια διακριτική, ασκητική, συγγραφική ζωή. Τολμώντας, μάλιστα, να υπογράψει ένα βιβλίο, το οποίο για τα λογοτεχνικά χρονικά υπήρξε τομή.

Εκδόθηκε το 1988 και ήταν υβριδικό είδος, κάτι ανάμεσα σε μαρτυρίες, απομνημονεύματα και συνεντεύξεις, όντας ένα καινούργιο είδος λογοτεχνίας ρηξικέλευθης και τολμηρής: «Διάλογος με την Άννα», με τη γνωστή μετέπειτα κρυστάλλινη, δωρική γραφή, που αποτέλεσε και το ιδιαίτερο ύφος της συγγραφέως, η οποία μας ξεκαθάριζε τότε εξαρχής ότι το όνομα Άννα, μπορεί να είναι ψευδώνυμο, αλλά ο διάλογος μαζί της υπήρξε αυθεντικός. Είναι η συζήτηση της Αμαλίας Μεγαπάνου με μια γυναίκα πενήντα δύο ετών, η οποία εκδίδεται σε οίκο ανοχής. 

Πρόκειται για μία από τις τριακόσιες πενήντα χαρακτηρισμένες ιερόδουλες της Αθήνας. Μία από τις εννέα γυναίκες του ίδιου επαγγέλματος που δέχτηκαν να μιλήσουν με τη συγγραφέα και ν’ αποκαλύψουν τα προσωπικά κι επαγγελματικά τους προβλήματα, καθώς και τις σκέψεις τους, που με τη σειρά της φρόντισε να φωτίσει, με τη σοβαρότητα και τον σεβασμό που πάντα διέθετε, την άλλη πλευρά του φεγγαριού. 

Για πολλά χρόνια το βιβλίο ήταν εξαντλημένο. Ο «Φιλελεύθερος» έρχεται να διορθώσει την έλλειψη, προσφέροντας στους αναγνώστες του, μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία της Α. Μεγαπάνου, και τον «Διάλογο με την Άννα», που είχε αφήσει εποχή.

Αυτό το Σαββατοκύριακο 5 - 6 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Φιλελεύθερο το βιβλίο - σταθμός της Αμαλίας Μεγαπάνου «Διάλογος με την Άννα».

Διαβάστε ακόμα:

Αμαλία Μεγαπάνου: «Διάλογος με την Άννα»

Αμαλία Μεγαπάνου: Μια γυναίκα που προηγήθηκε της εποχής της

Προσφορά Φιλελεύθερου: Η Αμαλία Κανελλοπούλου γίνεται κυρία Καραμανλή

Προσφορά Φιλελεύθερου: Το ζεύγος Αμαλία και Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Λευκό Οίκο επισκιάζει τους Κένεντι