Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν θα εγκριθεί εύκολα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Δεν θα εγκριθεί εύκολα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Οι προτεινόμενες περικοπές από τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ κονδυλίων για την έρευνα και το πρόγραμμα Erasmus δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι.

«Υπάρχει στο τραπέζι μία πρόταση, αλλά θα θέλαμε να την βελτιώσουμε, κυρίως να βρούμε απαντήσεις σχετικά με κάποιες περικοπές που θεωρούμε αδικαιολόγητες», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μία μέρα αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1,1 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-27, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

«Δεν γίνεται να μειώσουμε τα κονδύλια για την έρευνα, τους νέους και το Erasmus, δεν γίνεται», τόνισε.

Ο Σασόλι πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις γύρω από τον πολυετή προϋπολογισμό προτού να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έγκρισή του, αν και σε γενικές γραμμές υπάρχει «μεγάλη ικανοποίηση» σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ξεπεράσουν την κρίση του κορονοϊού.

Ωστόσο, και για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρειαστούν διευκρινίσεις όσον αφορά τη σύνδεση της χρηματοδότησης με τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, σημείο που έμεινε ανοιχτό κατά τη σύνοδο των 27 ηγετών.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε τι μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν», είπε ο Σασόλι. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια έκπτωση των κοινών μας αξιών».

Ερωτηθείς αν το κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής, ο Σασόλι τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να γίνει σεβαστή η άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τελική ψηφοφορία τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο περίπου μήνες.