Δεν μας ζήτησε βοήθεια κανείς κατέθεσαν πρώην και νυν Α/ΓΕΕΘΑ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το Μάτι

Δεν μας ζήτησε βοήθεια κανείς κατέθεσαν πρώην και νυν Α/ΓΕΕΘΑ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που έδρασαν πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά, είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις τους, στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με την πρώην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που κατέθεσε σήμερα στον ανακριτή να προσθέτει ακόμα ένα επιβαρυντικό στοιχείο, ότι δεν τους ζητήθηκε να στείλουν εναέρια μέσα.

Ειδικότερα, μετά τις αποκαλύψεις του δικαστικού πραγματογνώμονα, επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δεχόταν για να παρουσιάσει «καθαρό» πόρισμα, ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθηνών Αθανάσιος Μαρνέρης κάλεσε και εξέτασε τον τότε αλλά και τον νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ.κ. Ευάγγελο Αποστολάκη και Κωνσταντίνο Φλώρο (ο οποίος υπηρετούσε την εποχή εκείνη ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί είπαν στον ανακριτή ότι ουδέποτε ζητήθηκε από το Συντονιστικό (ΕΣΚΕ) - όπως προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία - να σταλούν την κρίσιμη ώρα από τις ένοπλες δυνάμεις εναέρια μέσα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο στρατιωτικοί τόνισαν στον δικαστικό λειτουργό πως με δική τους πρωτοβουλία αποφασίστηκε να σταλούν σωστικά μέσα για να περισυλλέξουν τον κόσμο από την θάλασσα, τα οποία έφθασαν με καθυστέρηση ενώ ήδη πολίτες ήταν ώρες μέσα στο νερό.

Ανάμεσα στα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής για τα εναέρια μέσα φαίνεται να περιλαμβάνεται και έγγραφο του 4ου Τάγματος στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας από το οποίο προκύπτει πως την επίμαχη ημέρα υπήρχαν διαθέσιμα 5 ελικόπτερα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν αμέσως για την πυρόσβεση όσο η φωτιά ήταν στην πρώτη φάση της και έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση στο Νταού Πεντέλης. Στα έγγραφα που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάκριση φαίνεται να είναι και εκείνα με τις συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". 

Με βάση αυτές τις καταθέσεις και τα έγγραφα ο κ. Μερνέρης ζητά την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολίτικής Προστασίας, χωρίς να αποκλείεται στο στόχαστρο της ανάκρισης να βρεθούν και άλλα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται να μεταβεί στο ανακριτικό γραφείο ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς που κλήθηκε σε απολογία μετά τον κ. Ψινάκη πρώην δήμαρχο Μαραθώνα.