Δ. Μιχαηλίδου: Μικρό το ποσοστό αιτήσεων για αναδοχή - 1.600 παιδιά σε ορφανοτροφεία

Δ. Μιχαηλίδου: Μικρό το ποσοστό αιτήσεων για αναδοχή - 1.600 παιδιά σε ορφανοτροφεία

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.600 παιδιά μέσα σε δομές, τα οποία δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε ορφανοτροφεία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πάνε αυτά τα παιδιά σε οικογένειες».

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία εξήγησε το νέο καθεστώς που διέπει την αναδοχή παιδιών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Για τα παιδιά αυτά, οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους είναι κατά 98% για υιοθεσία. «Σήμερα έχουμε 1.000 αιτήσεις και οι 982 είναι για υιοθεσία», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει γιατί οι ενδιαφερόμενοι φοβούνται να αποχωριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα το παιδί και επιπλέον, πολλοί δεν  είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την αναδοχή. 

Πρόσθεσε, δε, ότι από τα 1.600 παιδιά σε ιδρύματα, μόνο τα 74 είναι κατάλληλα για υιοθεσία και από αυτά τα 74, σχεδόν όλα είναι πάνω από 6 ετών, δηλαδή δεν βρίσκονται στις τυπικές ηλικίες που ζητούν οι συμπολίτες μας για να υιοθετήσουν. 

Η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι η αναδοχή είναι καταρχήν προσωρινή, εξηγώντας ότι λίγα είναι τα παιδιά στα ορφανοτροφεία που προέρχονται από γονείς που τα εγκατέλειψαν. Διευκρίνισε ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, τα έχει απομακρύνει ο εισαγγελέας από τις βιολογικές οικογένειες, επειδή ο ένας ή και οι δυο γονείς έχουν παραβατική ή κακοποιητική συμπεριφορά.

Σημείωσε ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε προσωρινά σε μια ανάδοχη οικογένεια και όχι να μείνουν σε Ιδρύματα – όπου χάνουν την παιδικότητά τους - και θα επιστρέψουν στις βιολογικές τους οικογένειας, όταν το κρίνει ο εισαγγελικός λειτουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι σχεδόν οι μισές αναδοχές μπορούν να εξελιχθούν σε υιοθεσία.

«Η αναδοχή είναι μια κοινωνική αλλαγή, δεν είναι μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην αναδοχή ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ τα ηλικιακά όρια διευρύνονται από τα 25 έως τα 75 έτη. 

Επίσης, η Πολιτεία δίνει ελάχιστο βοήθημα που κυμαίνεται από 325 έως 1.200 ευρώ το μήνα. «Ο κοινωνικός λειτουργός σε 3 μήνες μπορεί να καταλάβει αν ο γονέας το κάνει για τα χρήματα, τα οποία είναι απλώς ένα βοήθημα, δεν αποτελούν κίνητρο», επισήμανε. Σύμφωνα με την υφυπουργό ανοίγει η σχετική πλατφόρμα με όλες τις πληροφορίες για την αναδοχή. 

Η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι καθήκον της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να επιβλέπουν την πορεία της αναδοχής και να διασφαλίσουν την καταλληλότητα της ανάδοχης οικογένειας. «Επιτηρούμε το πώς πάνε τα παιδιά, πώς πάνε οι ανάδοχοι γονείς, καθώς και την πορεία της βιολογικής οικογένειας», σημείωσε η κυρία Μιχαηλίδου.