Cyberpunk 2077: Το πιο αποτυχημένο ντεμπούτο βιντεοπαιχνιδιού παρασύρει την CD Projekt

Cyberpunk 2077: Το πιο αποτυχημένο ντεμπούτο βιντεοπαιχνιδιού παρασύρει την CD Projekt

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο 2020, η CD Projekt (CDR Βαρσοβία) ήταν η  μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Τον Αύγουστο της περυσινής χρονιάς έφθασε στο ιστορικά υψηλά της, στα 464 Ζλότυ (1 Ζλότυ αντιστοιχεί σε περίπου 27 σεντς του δολαρίου και 22 σεντς του Ευρώ), με χρηματιστηριακή αξία 47 δισεκατομμυρίων Ζλότυ (12,4 δις δολάρια Η.Π.Α. ή 10,5 δις Ευρώ). Στην τιμή αυτή αποτιμάτο περίπου 23 φορές τον αναμενόμενο για το 2020 κύκλο εργασιών της και ήταν από τις πιο «ζεστές» ευρωπαϊκές μετοχές.

Η CD Projekt φτιάχνει βιντεοπαιχνίδια, και έγινε γνωστή για την πολύ επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών φαντασίας με τον τίτλο Witcher που διαδραματίζονται κάπου στον Μεσαίωνα και βασίζονται σε βιβλία του Πολωνού συγγραφέα Αντρέι Σαπκόβσκι. Η μεγάλη επιτυχία της σειράς Witcher έκανε την διοίκηση της εταιρείας να αποφασίσει να ξεκινήσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας ενός άλλου βιντεοπαιχνιδιού, αυτή την φορά επιστημονικής φαντασίας.

Το Cyberpunk 2077 εξαγγέλθηκε πρώτη φορά το 2012, στην ουσία άρχισε να ετοιμάζεται το 2016, και ύστερα από πολλές καθυστερήσεις κυκλοφόρησε στο τέλος του 2020. Η κυκλοφορία του Cyberpunk 2077 ήταν κάτι που περίμενε με μεγάλη αγωνία όλη η παγκόσμια κοινότητα των gamers, αφού στην προώθηση του παιχνιδιού είχε επιστρατευθεί ο πολύ γνωστός ηθοποιός Keanu Reeves και τα δείγματα που είχε διοχετεύσει η εταιρεία είχαν κάνει τον κόσμο να περιμένει ένα παιχνίδι εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύπλοκο. Αυτό, όπως και η δημιουργία μίας τηλεοπτικής σειράς που βασιζόταν στο Witcher και προβλήθηκε από το Netflix στο τέλος του 2019, έκαναν τη CD Projekt περιζήτητη από τους επενδυτές.

Ήταν λοιπόν απόλυτα λογικό, τα μάτια των απανταχού gamers, και των χρηματιστηριακών αναλυτών να είναι στραμμένα στο ντεμπούτο του Cyberpunk 2077, το οποίο τελικά ήρθε τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του Playstation 5 και των τελευταίων μοντέλων του Xbox. Χωρίς υπερβολή, η κυκλοφορία του παιχνιδιού αποδείχθηκε ένα πολύ μεγάλο φιάσκο. Όσοι είχαν προαγοράσει το παιχνίδι είδαν, προς μεγάλη τους απογοήτευση, ένα προϊόν στην ουσία ημιτελές, γεμάτο τεχνικά προβλήματα. Τα γραφικά του ήταν πολύ κακής ποιότητας, οι χαρακτήρες εξαφανίζονταν ξαφνικά από τις οθόνες των υπολογιστών, του  Playstation και του Xbox και γενικά οι παίκτες δεν πίστευαν στα μάτια τους. Πολύ σύντομα άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα και να ζητάνε τα χρήματά τους πίσω. Η CD Projekt βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, για όλους τους λάθος λόγους. Το τελικό χτύπημα ήρθε όταν η Sony αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται το Cyberpunk 77 στο Playstation, ενώ η Microsoft έβαλε προειδοποιητική «ταμπέλα» στο Xbox.

Τι είχε συμβεί; Καθώς πέρασαν οι μήνες από τον Δεκέμβριο, σιγά - σιγά άρχισε να φαίνεται καθαρά πως η προσπάθεια ήταν στην ουσία καταδικασμένη από την αρχή, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας και της βιασύνης της διοίκησης. Το παιχνίδι, έτσι όπως είχε περιγραφεί, ήταν πολύ διαφορετικό από το Witcher, με εξαιρετικά πολύπλοκους χαρακτήρες και τρόπο παιχνιδιού, ενώ το γεγονός πως είχε υπόθεση επιστημονικής φαντασίας έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Η διοίκηση δεν είχε πάρει τα πράγματα όσο σοβαρά έπρεπε, και στην προσπάθειά της να προλάβει την κυκλοφορία των νέων μοντέλων του Playstation και του Xbox, έκανε τελικά αυτό που λέμε «δουλειά του ποδαριού». Όταν οι εργαζόμενοι στην ετοιμασία του Cyberpunk έμαθαν πως η διοίκηση υποσχέθηκε πως το παιχνίδι θα ήταν έτοιμο πριν το τέλος του 2020, νόμιζαν πως επρόκειτο περί φάρσας, καθώς γνώριζαν πως αυτό θα μπορούσε να γίνει το νωρίτερο στις αρχές του 2022. Παρά την τρομερή πίεση που ασκήθηκε στους προγραμματιστές και όλους τους εργαζόμενους στην παραγωγή του Cyberpunk, και τις ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες, το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα απογοητευτικό. Πέρα από αυτό, αποδείχθηκε πως το προωθητικό υλικό που είχε διοχετεύσει η εταιρεία στο κοινό την άνοιξη του 2020 και είχε προκαλέσει πολύ θετικές εντυπώσεις, δεν είχε καμία σχέση με το παιχνίδι και ήταν εντελώς παραπλανητικό.

Η πτώση της μετοχής ήταν φυσικό επακόλουθο. Από τα 464 Ζλότυ του περυσινού καλοκαιριού, βρίσκεται τώρα στα 170 και είναι ίσως η χειρότερη ευρωπαϊκή μετοχή για το 2021, την ίδια στιγμή που όλες σχεδόν οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών έχουν πάει πολύ καλά. Οι αλλεπάλληλες δημόσιες απολογίες των ανώτατων διοικητικών στελεχών δεν έχουν βοηθήσει, ούτε οι δεσμεύσεις τους για σύντομη διόρθωση της κατάστασης. Οι αποχωρήσεις στελεχών δεν έχουν αλλάξει τη διάθεση των επενδυτών, οι οποίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση και τις ικανότητές της. Όσο για τα κέρδη ρεκόρ 1,15 δις Ζλότυ που σημείωσε το 2020, αυτά οφείλονταν σχεδόν αποκλειστικά στις προαγορές του Cyberpunk και προφανώς αποκλείεται να επαναληφθούν.

Σε αυτά τα πλαίσια, δεν προκαλεί έκπληξη το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, που αναφέρεται στην εμφάνιση ενός μετοχικού ακτιβιστή. Η επενδυτική επιχείρηση Abri Advisors, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο εκφράζοντας την έκπληξη και την απογοήτευσή της για τα απίστευτα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο και ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή του.

Η Abri Advisors, που δε διευκρίνισε πόσες μετοχές της CD Projekt κατέχει, δήλωσε πως, αν δεν παυθεί η διοίκηση, θα απευθυνθεί στους υπόλοιπους μετόχους για να κινηθούν από κοινού και να την ανατρέψουν. Αυτό βέβαια δεν είναι πολύ εύκολο, αφού τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη και φιλικά τους πρόσωπα ελέγχουν περίπου το 34% της εταιρείας. Θα γίνεται όμως πιο εύκολο όσο περνά ο χρόνος και δε βελτιώνεται η κατάσταση, πράγμα σχεδόν απίθανο όσο η διοίκηση παραμένει στη θέση της, δεδομένης της ανεπάρκειάς της. Το πιθανότερο είναι να ξανακούσουμε σύντομα το όνομα της Abri Advisors, και πιθανώς και άλλων μετόχων, οι οποίοι θα απαιτήσουν τη ριζική αλλαγή της κατάστασης ή την πώληση της εταιρείας σε κάποια μεγάλη ανταγωνίστριά της όσο είναι ακόμα καιρός, καθώς οι gamers δε θα περιμένουν για πολύ ακόμα τη «επισκευή» του Cyberpunk 2077.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.