«Χρήμα επανεκκίνησης» για τουρισμό και εστίαση

«Χρήμα επανεκκίνησης» για τουρισμό και εστίαση

Έρχεται άλλο ένα πακέτο μέτρων στήριξης. Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Liberal αποσαφηνίζοντας ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθουν τα νέα μέτρα στήριξης που θα ανεβάσουν τον προϋπολογισμό του πακέτου οικονομικών ενισχύσεων πάνω από τα 11,6 δισ. ευρώ (σ.σ και πάνω από τα 13 δισ. ευρώ όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές).

Στο νέο πακέτο στήριξης, θα «ξεχωρίσει» μια στοχευμένη παρέμβαση για τις πολύπαθες επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, με κεφάλαια κίνησης πάνω από 300 εκατ ευρώ, αλλά και μια αντίστοιχη για τον κλάδο του τουρισμού, του οποίου οι επιχειρήσεις έχουν να βάλουν ευρώ στο ταμείο τους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το νέο μέτρο, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ και θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Πρακτικά, με κριτήριο τα έσοδα που είχαν πριν ξεσπάσει η πανδημία, θα επιχειρηθεί να δοθεί μια οικονομική χρηματοδότηση υπό μορφή «κεφαλαίου κίνησης» ώστε να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα που θα προκύψουν μόλις επιτραπεί το «άνοιγμα».

Εστιατόρια που δεν κάνουν delivery είδαν τις πρώτες ύλες να λήγουν μέσα σε αυτούς τους μήνες και θα χρειαστούν ρευστότητα για να ξαναγεμίσουν ράφια και ψυγεία. Καταλύματα που έχουν μείνει κλειστά εδώ και μήνες θα χρειαστούν επισκευές και καθαρισμούς για να φιλοξενήσουν τους πρώτους πελάτες. Το πρόγραμμα για το οποίο ήδη συνεργάζονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, θα έρθει να καλύψει ακριβώς αυτό το «κενό». Ένα κενό το οποίο δεν μπορεί εύκολα να καλυφθεί ούτε από τις τράπεζες οι οποίες δίνουν χρήμα με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Πόσο «αξιόχρεη» μπορεί να είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση που έχει μείνει κλειστή επί 6 ή περισσότερους μήνες;

Το 2ο «χαρτί» που θα ρίξει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο την επόμενη εβδομάδα, έχει να κάνει με το δώρο Πάσχα. Για δεύτερη χρονιά, ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να σηκώσει αυτό το βάρος. Διότι αν δεν το κάνει, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή θα χρειαστεί να μείνουν χωρίς δώρο μέσα στο Πάσχα βγάζοντας τις γιορτές μόνο με τα 534 ευρώ. Αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, κουρέματα ενοικίων (σ.σ χθες καταβλήθηκε ένα γενναίο ποσό σε πάνω από 270.000 ιδιοκτήτες) και αναστολές συμβάσεων εργασίας, αναμένεται να παραταθούν και για τον επόμενο μήνα.

Μόνο αυτές οι παρεμβάσεις ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ ειδικά αν συμπεριληφθεί και μια 8η επιστρεπτέα προκαταβολή για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων του Απριλίου. Και ο συνολικός λογαριασμός φτάνει αισίως πάνω από τα 13 δις. ευρώ συμπαρασύροντας φυσικά και το πρωτογενές έλλειμμα. Είναι τα δύο 13άρια, στα οποία αναφέρεται από χθες το liberal.