Κυρ. Μητσοτάκης για κορονοϊό: Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για προστασία όσων πλήττονται

Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για προστασία όσων πλήττονται

Τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την Ελλάδα ώστε να προστατευθούν όσοι πλήττονται από τον κορονοϊο ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται.

Επισήμανε δε ότι το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.