7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Χονγκ Κονγκ: Απαγορεύτηκε για δεύτερη χρονιά η εκδήλωση μνήμης για την Τιενανμέν

Χονγκ Κονγκ: Απαγορεύτηκε για δεύτερη χρονιά η εκδήλωση μνήμης για την Τιενανμέν
APimages

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δεν έδωσε άδεια για την ετήσια εκδήλωση μνήμης του Ιουνίου για την καταστολή του κινήματος για την Δημοκρατία στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

Η Συμμαχία Χονγκ Κονγκ, που οργάνωνε επί τρεις δεκαετίες της εκδηλώσεις μνήμης, απηύθυνε σύντομο μήνυμα προς τους δημοσιογράφους για να γνωστοποιήσει ότι δεν έλαβε την άδεια για συγκέντρωση σε πάρκο του κέντρου της πόλης.

Επί δεκαετίες, η πρώην βρετανική επαρχία υπήρξε ο τόπος της εκδήλωσης για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της αιματηρής επέμβασης του κινεζικού στρατού κατά του κοινωνικού και φοιτητικού κινήματος του 1989 στο Πεκίνο.

Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια, η εκδήλωση δεν επιτράπηκε τον περυσινό Ιούνιο, με τις αρχές να προβάλλουν το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, σε μία συγκυρία σκληρής επιβολής της θέλησης του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ωστόσο αψήφησαν την απαγόρευση και συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Βικτόρια για να τιμήσουν την 31η επέτειο της σφαγής της Τιενανμέν. Δικαστική δίωξη ασκήθηκε κατά 24 προσωπικοτήτων του κινήματος για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο Τζόσουα Γουόνγκ, καταδικάσθηκαν στις αρχές του Μαΐου σε ποινές φυλάκισης για την συμμετοχή τους στην περυσινή εκδήλωση.

Η απαγόρευση της φετινής εκδήλωσης ανακοινώθηκε δύο ημέρες αφού η αστυνομία του Μακάο ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση της αντίστοιχης εκδήλωσης, αυτήν την φορά χωρίς πρόσχημα, αλλά λόγω «του κινδύνου υποκίνησης σε ανατρεπτικές ενέργειες και δυσφήμησης της κεντρικής κυβέρνησης (του Πεκίνου)».

Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές επικαλούνται πολιτικούς λόγους για την απαγόρευση.

Η αιματηρή επέμβαση του κινεζικού στρατού την νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989 έβαλε τέλος σε επτά εβδομάδες διαδηλώσεων φοιτητών και εργατών κατά της διαφθοράς της κινεζικής ηγεσίας και υπέρ της δημοκρατίας. Οι πληροφορίες για τους νεκρούς εκείνης της νύκτας κυμαίνονται ανάμεσα σε εκατοντάδες και χιλιάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ