Χιόνι και πάγος: Οδήγηση εκτάκτου ανάγκης

Χιόνι και πάγος: Οδήγηση εκτάκτου ανάγκης

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό και το πιο απλό: αν δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, σε καιρικές συνθήκες όπως αυτές της «Ελπίδας» καθίστε σπίτι σας! Αν τώρα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθείτε έχετε υπόψη σας μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον κίνδυνο που παραμονεύει καμιά φορά εκεί που κανείς δεν το περιμένει.

Η γνώση είναι δύναμη: φροντίστε να ενημερωθείτε για τον καιρό, την εξέλιξη των φαινομένων, τον άνεμο και τη θερμοκρασία, για να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο παγερού. Φροντίστε επίσης να γνωρίζετε και την κατάσταση του οδικού δικτύου στις περιοχές που θα κινηθείτε.

Στη συνέχεια τροποποιήστε το πρόγραμμα και τη διαδρομή σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Εφόσον αναμένεται χιονόπτωση μην ξεκινήσετε αν δεν βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες (ή κάποιο άλλο βοήθημα, όπως οι λεγόμενες «κουβέρτες»). Φροντίστε επίσης να έχετε κάνει κάποια πρόβα για την τοποθέτησή τους σε άλλο χρόνο, υπό καλές συνθήκες, ώστε να μην ψάχνεστε όταν η χιονοθύελλα σας μαστιγώνει αλύπητα.

Ένα αδιάβροχο (αλλά και ζεστά ρούχα), ένα σετ γάντια εργασίας και ένας φακός πρέπει να περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό που έχετε μαζί σας.

Φροντίστε το ρεζερβουάρ σας να είναι γεμάτο καύσιμα: αν τυχόν εγκλωβιστείτε, θα έχετε τουλάχιστον θέρμανση για αρκετές ώρες και δεν θα παγώσετε.

Αποφύγετε να οδηγήσετε τις νυχτερινές ώρες: Μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, που έχετε συγκριτικά καλύτερη ορατότητα, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους που θα κλείσουν πιο δύσκολα, καθώς οι όποιες προσπάθειες εκχιονισμού ξεκινούν από αυτές.

Κατά την εκκίνηση, σε περίπτωση που δείτε ότι το αυτοκίνητο γλιστράει δεξιά-αριστερά μειώστε το γκάζι. Στον πάγο μπορεί να είναι καλύτερα να ξεκινάμε με 2α και όχι με 1η ταχύτητα, για να μην σπινάρουν οι τροχοί.

Οδηγείτε όσο πιο «γλυκά» μπορείτε. Πατάτε όσο γίνεται πιο ελαφρά το γκάζι και το φρένο, μην κάνετε τιμονιές και ελαττώστε την ταχύτητά σας στις στροφές. Χρησιμοποιείστε το φρενάρισμα με τον κινητήρα.

Έχετε υπόψη ότι οι αλυσίδες δεν είναι πανάκεια: Μειώστε την ταχύτητά σας και – οπωσδήποτε - αυξήστε την απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο. Ακόμα και αν έχετε τοποθετήσει αλυσίδες στους τροχούς του αυτοκινήτου σας, χρειάζεστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση για να σταματήσετε.

Αν στο αυτοκίνητό σας έχετε τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά (τακτική που ακολουθούν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της βόρειας Ελλάδας), είναι βέβαιο ότι θα μπορέσετε να κινηθείτε για κάποιο διάστημα χωρίς αλυσίδες, αφού αυτά συμπεριφέρονται σε τέτοιες συνθήκες πολύ καλύτερα από τα συμβατικά. Ωστόσο και αυτά δεν είναι πανάκεια – και πάλι θα πρέπει να οδηγείτε πιο «μαλακά» και πιο προνοητικά. Ενώ τις αλυσίδες πρέπει ούτως ή άλλως να τις έχετε μαζί σας, γιατί ενδέχεται σε κάποιο σημείο να μην σας επιτρέψει η Τροχαία να συνεχίσετε την πορεία σας.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι

Να έχετε αναμμένα τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία σκάλα)

Αν δεν υπολογίσετε σωστά το ύψος του χιονιού και κολλήσετε, περιμένετε λίγο με αναμμένη τη μηχανή να λιώσει λίγο χιόνι κάτω από το αυτοκίνητο (από τη θερμότητα του κινητήρα).

Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε

Συμμορφωθείτε με τις οδηγίες της Τροχαίας και των κατά τόπους αρμοδίων φορέων

Εννοείται, ότι πρέπει να έχετε μεριμνήσει εκ των προτέρων ώστε όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου σας να λειτουργούν άψογα – μεταξύ των οποίων και το σύστημα πλύσης του παρμπρίζ, που θα πρέπει να είναι γεμάτο με πλυστικό υγρό.

Αν ακινητοποιηθεί το όχημά σας, ειδοποιήστε αμέσως τις αρχές (καλέστε τον εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, που πλέον λειτουργεί στη χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) και παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας, θέτοντας σε λειτουργία – κατά διαστήματα – τον κινητήρα.