Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια - Η μάχη συνεχίζεται

Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια - Η μάχη συνεχίζεται

Στη δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να υφίσταται με τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Ηλεία, αλλά και στις δεκάδες αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στην Πάρνηθα και σε άλλα σημεία της Αττικής, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής  Προστασίας Νίκος Χαραλιάς, γνωστοποιώντας ότι ενισχύεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Με τιτάνια προσπάθεια χθες ολόκληρη τη νύχτα και όλη την ημέρα σήμερα, οι άνθρωποι που μάχονται στα πολλαπλά μέτωπα έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Αττική», ανέφερε ο υφυπουργός κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.

Τόνισε πως «συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη μάχη στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές όπου η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο» και σημείωσε πως όλη τη νύχτα οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Παράλληλα, είπε ότι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αποκατάσταση όλων των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες.

Σύμφωνα με τον Νίκος Χαρδαλιά στην Εύβοια, υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα. Το νότιο μέτωπο εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης ενώ το βόρειο είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας θα συνεχίσουν να επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρου - που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία - ενώ θα ενισχύσουν την παρουσία τους ο στρατός με χερσαία μέσα και το πολεμικό ναυτικό με πλωτά μέσα, με τα τελευταία να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εκκενώσεων.

«Στην Εύβοια η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα, με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Στο νότιο τμήμα της η κατάσταση είναι σταθερή, προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε διαρκώς», πρόσθεσε ενώ προς το βόρειο τμήμα της η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Για την Πάρνηθα τόνισε ότι η φωτιά παραμένει σε ύφεση και παραμείνει σε κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ αποφασίστηκε να αυξηθεί η συνδρομή του στρατού και της Αστυνομίας για την επιτήρηση των υφιστάμενων εστιών στην  Αττική με περιπολίες ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εκδήλωσης πύρινων μετώπων.

Οι αναζωπυρώσεις στην Αττική

Να σημειωθεί ότι σε δύο μέτωπα προς τις παρυφές της Πάρνηθας, το ένα στο ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και το άλλο στη Μαλακάσα, έχει περιοριστεί η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Έντονη ανησυχία προκάλεσε προς στιγμή, αργά το απόγευμα, η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στη βάση της Πάρνηθας με κατεύθυνση το Κατσιμίδι, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο μεταξύ, όπως ενημερώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι περιφερειαρχές αρχές της Αττικής «σε όλες τις άλλες περιοχές οι φλόγες έχουν τεθεί υπό έλεγχο και δεν αποτελούν κίνδυνο, καθώς τις όποιες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν άμεσα ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Στις Αφίδνες, στον Άγιο Στέφανο, στη Δροσοπηγή, στο Κρυονέρι, στο Πευκόφυτο κ.λπ. συνεχώς σημειώνονται εξάρσεις και καταστολές των αναζωπυρώσεων».

Ωστόσο, όπως σημειώνουν η «έλευση της νύχτας, η οποία συνοδεύεται με εξασθένηση των ανέμων, καθιστούν ευκολότερο το έργο των πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν καταστέλλοντας τις μικροεστίες που εκδηλώνονται», συμπληρώνοντας ότι «η επιχείρηση επίβλεψης και καταστολής θα συνεχιστεί επί πολλές ακόμη ημέρες, καθώς είναι τεράστιο το μέγεθος των καμένων εκτάσεων όπου "κρυφοκαίουν", διάφορες εστίες».