Χαλάρωση μέτρων και τείχος ανοσίας θα επιτευχθούν με τον εμβολιασμό
Α. Εξαδάκτυλος – Γ. Τούντας

Χαλάρωση μέτρων και τείχος ανοσίας θα επιτευχθούν με τον εμβολιασμό

Για την επιπλέον χαλάρωση μέτρων των περιορισμών, όπως και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη μίλησαν νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Συγκεκριμένα η περαιτέρω χαλάρωση μέτρων σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο θα ακολουθήσει, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί αυτό φαίνεται να συμβαίνει κάπου στα μέσα Ιουνίου. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθεί ταχύτερα η εικόνα που βελτιώνεται αργά. Αυτό θα είναι το συνολικό μας κέρδος», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Αντιστοίχως σύμφωνα με τον κ. Τούντα, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας φαίνεται πως θα χτιστεί από τη στιγμή που θα αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και το περαιτέρω άνοιγμα των ηλικιακών ομάδων. «Δυστυχώς στη χώρα μας διαθέτουμε πλέον πληθώρα εμβολίων και έχουμε ένα υποδειγματικό πρόγραμμα εμβολιασμών, όμως έχουμε ακόμη χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων σε κάθε ηλικιακή ομάδα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το τείχος ανοσίας μπορεί να φανεί περί τα τέλη του καλοκαιριού, παρόλαυτα πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας έξαρσης κρουσμάτων, όπως συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως αμφότεροι αναφέρθηκαν και στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας πως αυτές οι παρενέργειες είναι σπανιότατες και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν αρνητικά τους πολίτες. Μάλιστα για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη πρώτη δόση αυτού του εμβολίου και έχουν ενδοιασμούς για τη δεύτερη, τόνιζουν ότι από τη στιγμή που δεν έχουν παρουσιάσει κάποια παρενέργεια στη πρώτη φάση, δεν έχουν να φοβούνται για κάτι.