ΧΑ: Τα υψηλά 5ετίας, οι τράπεζες και η ετυμηγορία της Fitch

ΧΑ: Τα υψηλά 5ετίας, οι τράπεζες και η ετυμηγορία της Fitch

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχοντας συμπληρώσει 14 διαδοχικές συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από το κομβικό όριο των 900 μονάδων και επιτυγχάνοντας νέα υψηλά 5ετίας πάνω από τις 930 μονάδες με τη συνδρομή και των τραπεζών που έχουν βελτιώσει την εικόνα τους, το ελληνικό χρηματιστήριο εισέρχεται με καλούς οιωνούς στη νέα εβδομάδα.

Μια εβδομάδα που ξεκινά με αργία στη Wall Street λόγω της Martin Luther King Day, άρα - οι τζίροι θα είναι μειωμένοι σε όλη την Ευρώπη - όμως ολοκληρώνεται με την προγραμματισμένη ετυμηγορία του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία, την πρώτη για το 2020 και την πρώτη που βρίσκει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα «απόθεμα» διακυβέρνησης σχεδόν εφτά μηνών.

Η εβδομάδα ξεκινά με το Γενικό Δείκτη στις 934,22 μονάδες, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 59 μηνών, ο FTSE 25 βρίσκεται στις 2.335,39 δείχνοντας ότι κατοχυρώνει επίπεδα που εδώ και περίπου πέντε χρόνια δεν μπορούσε, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 879,62 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει μεν βελτιωμένη εικόνα, όμως δεν έχει κάνει την… υπέρβασή του, που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η κατοχύρωση των 888 – 890 μονάδων, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για να υπερκεράσει τα προηγούμενα υψηλά του Νοέμβρη 2019 (924,17 μονάδες) και να κινηθεί προς τις 940 μονάδες κατ’ αρχήν.

Αν ενεργοποιηθούν εκ νέου οι αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές, τότε το Χ.Α. θα έχει έναν επιπλέον ισχυρό λόγο για να κινηθεί προς νέες υπερβάσεις, ήτοι προς τις 940 – 950 μονάδες. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον τραπεζικό κλάδο έχουν γίνει σημαντικά πακέτα το τελευταίο διάστημα, που δείχνει σημαντική κινητικότητα από πολλά χαρτοφυλάκια.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά αφενός κρατάει όλα τα κέρδη του 2019, αφετέρου δείχνει να «χτίζει» στην προεξόφληση καλύτερων ημερών μέσα στο έτος. Οι πωλητές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να κυριαρχήσουν ή να επιβάλλουν το ρυθμό τους, με τους long να επιτρέπουν μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ή ανεπαίσθητες τεχνικές τακτοποιήσεις που σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνουν momentum και κεκτημένα.

Ο Γενικός Δείκτης όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε αφομοίωση κεκτημένων και κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 920 – 930 μονάδων, ώστε κατόπιν να επιχειρήσει νέες υπερβάσεις με κίνηση – κατ' αρχήν – προς τις 950 μονάδες ή τις 1.000 μονάδες.

Παρά τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη του 2019, το Χ.Α. δείχνει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, προσπαθώντας παράλληλα να «χτίσει» στην προσδοκία και την προεξόφληση για ωρίμανση των πολιτικών της κυβέρνησης μέσα στο 2020.

Εντός αυτού του πλαισίου, εύλογα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι κάλλιστα ο Γενικός Δείκτης μπορεί να πιάσει εξαιρετικά εύκολα το όριο των 1.000 μονάδων τους επόμενους μήνες, αν και εφόσον «ξυπνήσουν» εκ νέου οι τράπεζες, συνδυαστικά με τις όποιες θετικές ειδήσεις προκύψουν από το σχέδιο Ηρακλής και όλη τη «μάχη» καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους.

Κλειδί για τις νέες υπερβάσεις και την κίνηση προς τις 950 μονάδες, θα είναι ασφαλώς η εξέλιξη της αξίας συναλλαγών που, παρ’ ότι δεν είναι μικρή, εντούτοις θα πρέπει να ενισχυθεί λίγο και να σταθεροποιηθεί στην περιοχή μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ ημερησίως. Πάντως, η αγορά, ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων δεν «στέγνωσε» από τζίρο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στοιχείο που επίσης δείχνει αυξημένη δραστηριοποίηση επενδυτών.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ενώ οι ταλαντωτές διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό περιθώριο έως τις υπερτιμημένες ζώνες που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μια αφορμή για μια ήπια κατοχύρωση κερδών. Η ζώνη αυτή συμπίπτει με τις 950 μονάδες και θέτει πλέον ισχυρότερες προϋποθέσεις για την κατάληψη του εν λόγω επιπέδου», συμπληρώνει ο αναλυτής.

Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας

Πλούσια θα είναι η ατζέντα αυτής της εβδομάδας, όπου έχουμε την αξιολόγηση από τη Fitch και την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή θα τρέξει η περίοδος υπολογισμού της μέσης σταθμισμένης τιμής των μετοχών του ΟΠΑΠ για τους μετόχους που επιθυμούν να πάρουν μετοχές αντί μερίσματος.

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου οι μέτοχοι της Jumbo καλούνται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση να εγκρίνουν την διανομή μικτού μερίσματος 0,282 ευρώ ανά μετοχή εκ των οποίων τα 0,22 θα διανεμηθούν στους μετόχους ως προμέρισμα και το υπόλοιπο μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων στην τακτική Γενική Συνέλευση την Άνοιξη.

H αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την επομένη της συνέλευσης στις 22 Ιανουαρίου. Επίσης την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να αναμένεται να εκλεγεί με 266 ψήφους.

Η σύμπνοια που επικρατεί προς το πρόσωπο της κας Σακελλαροπούλου, είναι επίσης ένα θετικό στοιχείο που συμβάλει προς τη σταθερότητα της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, κάτι που η αγορά ασφαλώς ζυγίζει πολύ θετικά.