Χ. Γώγος: Σχεδόν κάθετη άνοδος στην επιδημιολογική καμπύλη - 20 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

Χ. Γώγος: Σχεδόν κάθετη άνοδος στην επιδημιολογική καμπύλη - 20 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

«Την αποτύπωση της διασποράς θα την έχουμε και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Χ. Γώγος, κάνοντας λόγο για τρομακτικά επιδημιολογικά δεδομένα και «σχεδόν κάθετη άνοδο στην επιδημιολογική καμπύλη». που οδήγησαν στην απόφαση για lockdown.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο καθηγητής Παθολογίας ανέφερε για τις εικόνες μαζικής μετακίνησης προς την επαρχία των κατοίκων της Αττικής ότι «θα το δούμε αν επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να έχει την μικρή δυνατή επιβάρυνση, αν και μας δημιουργεί ανησυχία».

«Ο ιός μπορεί να εμφανίσει τέτοιες αιφνίδιες εικόνες και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων μέτρων, υπήρχε αδήριτη ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα» εξήγησε ο κ. Γώγος αναφέροντας ότι «μπορεί να κάνουμε και δύο φορές την ημέρα τηλεδιασκέψεις για να πιάσουμε τις γρήγορες επιδημιολογικές αλλαγές των δεδομένων».

Στόχος των ειδικών, όπως εξήγησε, είναι ο ρυθμός μεταδοτικότητας R0 του κορονοϊού να μειωθεί στη μονάδα για το Rt. «Αν το Rt πάει στο 1,1 ή στο 1,2 σημαίνει ότι αρχίζει και καλπάζει ο ιός καθώς υπάρχει πολλαπλάσια έκθεση».

«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να τηρήσει τα συγκεκριμένα μέτρα που δεν είναι τόσο βαριά όσο τον Μάρτιο. Η διαφορά ήταν ότι τότε τρομάξαμε γιατί είδαμε ότι μπορεί να πεθάνει κόσμος γιατί τα συστήματα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένα καθώς δεν υπήρχαν θεραπευτικά δεδομένα, δεδομένα πρόληψης, ούτε καν για τις μάσκες δεν ξέραμε αν βοηθάνε ή όχι» σημείωσε ο κ. Γώγος.

20 νέοι θάνατοι τις τελευταίες ώρες

Είκοσι ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες ώρες, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από επιπλοκές της νόσου covid-19 να φτάνει τους 740.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

- Έναν 90χρονο στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης

- Έναν 94χρονο στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη

- Τέσσερις ασθενείς στις Σέρρες. Μια 79χρονη, μια 71χρονη, μια 82χρονη και έναν 72χρονο που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της πόλης.

- Έναν 70χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη

- Μια 83χρονη στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

- Έναν 65χρονο από το νοσοκομείο «Αλεξανδρούπολης»

- Μια 68χρονη από το ΑΧΕΠΑ

- Έναν 83χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

- Μια 90χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

- Μια 90χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

- Δύο ασθενείς από το νοσοκομείο «Παπανικολάου». Μια 69χρονη και έναν 76χρονο

- Μια 73χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου

- Δύο ασθενείς στο νοσοκομείο Φλώρινας, ένας 78χρονος και μια 80χρονη

- Έναν 76χρονο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

- Έναν 73χρονο στο Σισμανόγλειο

-  Έναν 70χρονο στο Ιπποκράτειο