Βρετανία: Η ρυθμιστική αρχή Ofcom ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της κινεζικής CGTN

Βρετανία: Η ρυθμιστική αρχή Ofcom ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της κινεζικής CGTN

Ο κινέζικος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CGTN έχασε την άδεια μετάδοσής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η αρμόδια αρχή Ofcom κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δίκτυο ειδήσεων, παλαιότερα γνωστό ως CCTV, ελέγχεται πλήρως από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

Η απόφαση αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον οργανισμό, ο οποίος θεωρούσε την παρουσία του στο Λονδίνο υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη του, διεθνώς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ofcom, η Star China Media Limited, η ιδιωτική εταιρεία που κατέχει την άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έχει στην πραγματικότητα την συντακτική ευθύνη για το περιεχόμενο που προβάλλεται στο CGTN και επομένως δεν μπορεί να κατέχει την άδεια.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η άδεια για το China Global Television Network ανήκει σε οντότητα που δεν έχει συντακτικό έλεγχο στα προγράμματά της», δήλωσε εκπρόσωπος της Ofcom. «Δώσαμε στην CGTN πολλές ευκαιρίες για συμμόρφωση, αλλά δεν το έπραξε. Θεωρούμε τώρα σκόπιμο να ανακαλέσουμε την άδεια εκπομπής στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η απόφαση αυτή μπορεί να επιφέρει αντίποινα για την λειτουργία του BBC από στο Πεκίνο, αφού η CGTN χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το βρετανικό κρατικό δίκτυο στην απάντηση της μετά την ανακοίνωση της απόφασης. 

«Ο σημερινός μέτοχος της CGTNC είναι η CCTV, ένας κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός οργανισμός από την ίδρυσή του το 1958, με παρόμοια κατάσταση με εκείνη του BBC, της Γαλλίας Televisions Group, της NHK (Ιαπωνία), της KBS (Κορέας) και άλλων», υποστήριξε. "Η συντακτική επιτροπή ασκεί ανεξάρτητο έλεγχο επί της υπηρεσίας CGTN», πρόσθεσε.

Η Ofcom συνεχίζει να ερευνά την CGTN και για άλλες παραβιάσεις. Πέρυσι, η οργάνωση παραβίασε τους κανόνες της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με τη δικαιοσύνη και το απόρρητο, μετά τη μετάδοση αναγκαστικών ομολογιών από τον Πίτερ Χάμφρεϊ, έναν βρετανό πρώην δημοσιογράφο που κρατούσε η αστυνομία στην Κίνα. 

AP Photo/Mark Schiefelbein