Black Box: Οι εντυπώσεις για Alpha Bank και MIG

- Αισθητά υψηλότερα των προβλέψεων που έκαναν οι αναλυτές  αποδείχθηκαν τα κέρδη της Alpha Bank (από τα περίπου 75 εκατ. στα 98 εκατ. το β΄ τρίμηνο) αλλά αυτό που προκάλεσε εντύπωση, ήταν τα αναλυτικά στοιχεία που συνόδεψαν τις ανακοινώσεις για τα κέρδη σχετικά με τη συναλλαγή Galaxy.

- Στην Alpha Bank δείχνουν ισχυρή αυτοπεποίθηση για την εξέλιξη του project Galaxy για την οποία δόθηκε σε αναλυτές και τύπο ειδική παρουσίαση με αναλυτικά στοιχεία, από την οποία και μάθαμε ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στις αρχές του τέταρτου τριμήνου.

- Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην Alpha μείωσαν κάτω από τις 300 μονάδες βάσης την πρόβλεψη για την επίπτωση  στα κεφάλαια και την υπολογίζουν στις 250-280 μ.β. ενώ η διοίκηση προχώρησε στη λήψη γενναίων προβλέψεων για τον COVID-19, καθώς έφθασαν στα 568 εκατ. στο εξάμηνο.

- ΜΙG Νο1: Η επικείμενη γενική συνέλευση (ήταν να πραγματοποιηθεί 21/8 και κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας Πειραιώς μεταφέρθηκε για 4/9) φαίνεται πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων ύψους 253,8 εκατ. ευρώ  της ΜΙG  προς την Τράπεζα Πειραιώς έχει μετατεθεί  από την 30.6.2020 για την 31.12.2020.

- ΜΙG No2: investment banking ανέλαβε να τρέξει διαδικασία για την πώληση των δανείων της Vivartia  που έχουν οι λοιπές πιστώτριες τράπεζες. Αποστολή όχι και τόσο εύκολη αν λάβετε υπόψη πως  τα συγκεκριμένα δάνεια είναι «στο τσιγκέλι» προς πώληση από τις ίδιες τις τράπεζες κατά την τελευταία  διετία, χωρίς αποτέλεσμα. Αν η πώληση στεφθεί τώρα από επιτυχία τα πράγματα περιπλέκονται.   

- Η προεργασία έχει προχωρήσει  και στο υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνονται οι προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις/επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

- Η αλλαγή στρατηγικής της Fed για τον πληθωρισμό δημιουργεί προϋποθέσεις να συντηρηθεί το ράλι στις αγορές. Στις χρηματιστηριακές εκτιμούν ότι είναι πιθανόν από την επόμενη εβδομάδα να είναι ούριος ο άνεμος και για το ΧΑ.