Βγαίνει ο Στρατός στην Αττική Οδό

Βγαίνει ο Στρατός στην Αττική Οδό

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία κινητοποίηση στρατού και αστυνομικών, πυροσβεστικών δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό των εκατοντάδων οδηγών στην Αττική οδό από έξι σημεία.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό, συγκεκριμένα στο δαχτυλίδι στην Κηφισίας και στην Πεντέλης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών που βρίσκονται στην Αττική Οδό με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και με συνδρομή εθελοντών όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και το ΕΚΑΒ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Έως τώρα, προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ενεργούν στις ακόλουθες εξόδους της Αττικής Οδού:

- Έξοδος 11: Λεωφόρος Κηφισίας

- Έξοδος 12: Λεωφόρος Πεντέλης

- Έξοδος 13: Δουκίσσης Πλακεντίας

- Έξοδος 15: Λεωφόρος Μαραθώνος

- Έξοδος 17: Κάντζα

- Έξοδος 18: Παιανία

Όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, οι οδηγοί που απεγκλωβίζονται από τα οχήματά τους οδηγούνται σε έξι σημεία, Πεντέλης, Δουκίσσης Πλακεντίας, Δαχτυλίδι Κηφισίας, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία, στα οποία τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τους καθοδηγούν σε λεωφορεία που αναμένουν για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία.

Στα σημεία αυτά θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη για όποιον την χρειάζεται ενώ επί τόπου υπάρχουν και ασθενοφόρα και προσέθεσε ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει σιγά σιγά με τη συνέργεια των τριών δυνάμεων, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Ενόπλων Δυνάμεων και σε κάθε σημείο όπου θα φτάνουν οι δυνάμεις θα υπάρχει ο αξιωματικός που θα συντονίζει αυτή την προσπάθεια απεγκλωβισμού.

Ήδη,  υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανταποκρινόμενος άμεσα στα αιτήματα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έδωσε εντολή προκειμένου τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων από μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας, με προσωπικό και μέσα, να συνδράμουν τις συνεχείς προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, γενική αργία αύριο παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα που πλήττεται σφοδρά από την κακοκαιρία Ελπίδα», εικόνα που αναμένεται να επικρατήσει και αύριο λόγω της συνέχισης των έντονων χιονοπτώσεων.

Νωρίτερα, την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε το χάος στην Αττική Οδό με τους εκατοντάδες επί επτά και πλέον ώρες εγκλωβισμένους οδηγούς κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου και μέσα σε σήραγγες, επειδή η διοίκηση της εταιρείας αμέλησε να κλείσει εγκαίρως τις εισόδους και τα διόδια, αφήνοντας τους οδηγούς να περνούν ελεύθερα, παρ’ ότι η κακοκαιρία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Είχε προηγηθεί η επίρριψη ευθυνών στην διοίκηση της Αττικής Οδού από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την εταιρεία, με αποτέλεσμα άγνωστος ακόμη και τώρα αριθμός οδηγών να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί πέντε και πλέον ώρες, σε σήραγγες του αυτοκινητοδρόμου.

«Δυστυχώς η Αττική Οδός δεν κατόρθωσε να κρατήσει ανοικτό το δρόμο, παρά τις συσκέψεις που είχαν γίνει, πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην Αττική Οδό για την κατάσταση, αυτή θα είναι η εισήγηση μου προς τον Πρωθυπουργό», σημείωσε νωρίτερα ο κ. Στυλιανίδης.

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται αισθητό το μεσημέρι, όταν σε συνδυασμό και με ατυχήματα με βαρέα οχήματα που σημειώθηκαν σε αμφότερα τα ρεύματα του αυτοκινητοδρόμου, εκατοντάδες οδηγοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα σε σήραγγες.

Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής ώστε να κλείσουν οι είσοδοι της Αττικής Οδού, προκειμένου να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα και εκχιονιστικά για να απομακρύνουν ορισμένους εγκλωβισμένους οδηγούς και τις νταλίκες που είχαν διπλώσει νωρίτερα και στα δύο ρεύματα.

Η κατάσταση παραμένει απελπιστική στην Αττική Οδό, καθώς ακόμα και αργά το απόγευμα εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι από τις μια το μεσημέρι και λόγω της έντονης χιονόπτωσης οι οδηγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο, ενώ έχουν ακινητοποιηθεί νταλίκες και φορτηγά με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η διέλευση τους.

Τα ερωτήματα για την διαχείριση της κατάστασης από τη διοίκηση της εταιρείας, πολλά και θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στους εγκλωβισμένους μέσα σε σήραγγες οδηγούς που υφίστανται ταλαιπωρία εδώ και ώρες. Οι μαρτυρίες των οδηγών, αποκαλυπτικές. Κάποιοι πέρασαν τα διόδια της Μεταμόρφωσης στις 11.45 και έκτοτε βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα σε σήραγγα, άλλοι μπήκαν από την είσοδο της Κατεχάκη και είχαν την ίδια τύχη, κι όλα αυτά όταν στα ακινητοποιημένα οχήματα, που έχουν αναμένες τις μηχανές τους για να ζεσταίνονται οι επιβάτες, τελειώνουν τα καύσιμα.