Στυλιανίδης: Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία της Αττικής Οδού - Πολύ δύσκολη νύχτα απόψε

Στυλιανίδης: Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία της Αττικής Οδού - Πολύ δύσκολη νύχτα απόψε

Τιτάνια προσπάθεια καταβάλουν Πυροσβεστική και αρχές για να απεγκλωβίσουν όσους οδηγούς έχουν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία «Ελπίδα», επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στην διοίκηση της εταιρείας για τη κατάσταση που επικρατεί.

Η εταιρεία αμέλησε να κλείσει εγκαίρως τις εισόδους, με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός οδηγών να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί πέντε και πλέον ώρες, σε σήραγγες του αυτοκινητοδρόμου.

«Δυστυχώς η Αττική Οδός δεν κατόρθωσε να κρατήσει ανοικτό το δρόμο, παρά τις συσκέψεις που είχαν γίνει, στις οποίες η εταιρεία είχε υποσχεθεί ότι θα διασφαλίσει ο δρόμος να μείνει ανοικτή», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης. «Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην Αττική Οδό για την κατάσταση, αυτή θα είναι η εισήγηση μου προς τον Πρωθυπουργό», σημείωσε ο υπουργός.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, εξήγησαν ότι τα προβλήματα και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προέκυψαν στην Αττική προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τη κατάσταση στην Αττική Οδό.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό. Πρόσθεσε ότι αν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτή την στιγμή.

Στο μεταξύ, για προοδευτική βελτίωση της κυκλοφορίας στους υπόλοιπους οδικούς άξονες έκανε λόγω ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι τα λίγα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζονται το ταχύτερο δυνατόν και θα αποκατασταθούν τις επόμενες ώρες.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε όσους δεν έχουν αλυσίδες. «Στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην γέφυρα Καλυφτάκη, αλλά αντιμετωπίστηκαν και κρατήσαμε την χώρα ανοικτή», ενημέρωσε.

Για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αττικής σημείωσε ότι θα γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΑ και έκανε γνωστό ότι αύριο ο Δημόσιος Τομέας θα λειτουργήσει με τηλεργασία και πως δόθηκαν οδηγίες και το Υπουργείο Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων» τόνισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Όσον αφορά τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω της κακοκαιρίας ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση αύριο προσθέτοντας πως σήμερα, Δευτέρα, λειτούργησαν περισσότερες από 46.000 ψηφιακές τάξεις, με τηλεκπαίδευση.

Επισήμανε ότι τα πρωτοφανή, όπως χαρακτήρισε, φαινόμενα, θα συνεχίσουν μέχρι και αύριο και από το πρωί το κύριο πρόβλημα θα είναι ο παγετός, αλλά από το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ κάλεσε τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112 το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού.

Ξεκαθάρισε ότι πρωταρχική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου γνωστοποίησε ότι 3.900 αστυνομικοί επιχειρούν στην Αττική και 883 αυτοκίνητα της Αστυνομίας, η οποία δέχθηκε πάνω από 400 κλήσεις για προβλήματα και σε συνεργασία με Πυροσβεστική αντιμετωπίζονται όλες οι δυσκολίες.

Αναφερόμενος για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των οδηγών στην Αττική Οδό, σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη επιχείριση αντιδρόμησης, «μια επιχείριση πολύ δύσκολη» και συμπλήρωσε πως επειδή επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για να απεγκλωβιστούν.

Ο ίδιος απεύθυνε έκκληση να μην κυκλοφορούν οι οδηγοί χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, τονίζοντας ότι τα προβλήματα στην Κατεχάκη  προκλήθηκαν γιατί πολλοί δεν είχαν βάλει αλυσίδες.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς επεσήμανε από την πλευρά του πως και η αυριανή ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη ενώ η κορύφωση των ακραίων φαινομένων αναμένεται μεταμεσονύκτιες ώρες και όχι νωρίς το βράδυ, όπως και εκτιμούσαν οι ειδικοί αρχικώς.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.