7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Αυξάνονται οι «αρνητές», την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και στα παιδιά

Αυξάνονται οι «αρνητές», την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και στα παιδιά
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Με 693 παιδιά να έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και στη διάρκεια της πρώτης βδομάδας από την έναρξη των σχολείων να έχουν καταγραφεί πανελλαδικά 3.559 κρούσματα σε ανήλικους τεσσάρων έως 18 ετών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται σαν πυρκαγιά. Στην παρούσα φάση, ένα στα τέσσερα κρούσματα κορονοϊού αφορά παιδί ή έφηβο και ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες συρροές σε Δημοτικά σχολεία στη Νεάπολη Συκεών, με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο σχολικά τμήματα.

Οι περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη

Η βόρειος Ελλάδα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ένα τοξικό συνδυασμό παραγόντων όπου από τη μία μεριά καταγράφεται αύξηση κατά 11,4 % των συνολικών κρουσμάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, με οκτώ παιδιά ήδη να νοσηλεύονται σε κλινική Covid του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τις κλίνες Covid να είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 80% και τις κλίνες ΜΕΘ να είναι αντιστοίχως κατειλημμένες στο 90%.

Την ίδια στιγμή οι περισσότερες περιφέρειες από την Καρδίτσα και πάνω παρουσιάζουν απογοητευτικά ποσοστά εμβολιασμού, με έξι στους δέκα πολίτες να παραμένουν μη εμβολιασμένοι. Ενδεικτικά η εμβολιαστική κάλυψη διαμορφώνεται στο 44,9% στην Κοζάνη, στο 42,05% στην Ημαθία, στο 41,29% στη Δράμα, στο 43,49 στην Ξάνθη, στο 42% στη Φλώρινα και στο 46% στο Κιλκίς. Βλέποντας στον επιδημιολογικό χάρτη τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, στο «κόκκινο» βρίσκουμε την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, την Καβάλα, την Καστοριά, τη Δράμα, την Ξάνθη, τη Φλώρινα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Αργολίδα.

Σε αυτό το τουλάχιστον ανησυχητικό σκηνικό που δείχνει ξεκάθαρα τον χαρακτήρα του τέταρτου κύματος, με την πανδημία να πλήττει τους ανεμβολίαστους κάθε ηλικίας ακόμα και μικρής, στέλνοντας τα παιδιά συχνότερα στο νοσοκομείο, καταγράφονται περισσότερα περιστατικά από γονείς «αρνητές» του κορονοϊού, της πανδημίας, του εμβολιασμού, των μασκών και των self- test οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πληθαίνουν τα περιστατικά με αρνητές - γονείς

Τα περιστατικά με «αρνητές» γονείς που προπηλακίζουν ή καταθέτουν μηνύσεις εναντίον καθηγητών και διευθυντών σχολείου εντοπίζονται διάσπαρτα στην επικράτεια, με αποκορύφωμα την παράλογη απαίτηση γονέα στη Θέρμη ο οποίος έστειλε το παιδί του χωρίς μάσκα και self- test στο σχολείο, έσπρωξε τον διευθυντή και κατέθεσε μήνυση για αποζημίωση 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο χορό των αντιδράσεων προστέθηκαν και 15 εκπαιδευτικοί οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή εργασίας γιατί αρνήθηκαν να υποβληθούν στα rapid test που πρέπει να υποβάλλονται προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στα σχολικά τμήματα, εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
πιστοποιητικό νόσησης.

Μετά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία της επικρατείας, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ώστε να σταματήσουν οι προσαγωγές υγειονομικών και εκπαιδευτικών μετά από μηνύσεις που καταθέτουν οι «αρνητές». Εισαγγελέας και Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησαν από τους κατά τόπους Εισαγγελείς πρωτοδικών και εφετών να βρίσκονται σε απόλυτη επαγρύπνηση, να ερευνούν γρήγορα τα περιστατικά κι αν βρίσκουν αξιόποινες πράξεις, να πράττουν ανάλογα.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έχει λάβει εντολή να μην κάνει συλλήψεις βάση μηνύσεων αρνητών των εμβολίων, μια εντολή με πολλαπλούς στόχους. Αφενός να μην υπάρχουν περιθώρια για την ταλαιπωρία γιατρών και εκπαιδευτικών που απλώς εφαρμόζουν το νόμο και φροντίζουν για τα μέτρα της προστασίας της δημόσιας υγείας χωρίς βέβαια οι ίδιοι να είναι χωροφύλακες. Επίσης, είναι σημαντικό για τα παιδιά που στο σχολείο βρίσκουν τη δεύτερη «οικογένεια» τους να μη γίνονται μάρτυρες καταστάσεων, όπως το να συλλαμβάνονται μπροστά στα μάτια τους εκπαιδευτικοί που απλώς προασπίζουν τη δημόσια υγεία.