AUKUS: Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, επιμένει το Παρίσι

AUKUS: Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, επιμένει το Παρίσι

Οργισμένο εμφανίζεται το Παρίσι μετά την ακύρωση πώλησης γαλλικών υποβρυχίων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αυστραλία, μετά τη συμφωνία ΑUKUS μεταξύ Καμπέρα-Λονδίνου-Ουάσιγκτον. Το ζήτημα θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ χθες η γαλλίδα υπουργός, Άμυνας Φλοράνς Παρλί, ακύρωσε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό της. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Reuters, το Παρίσι άρχισε να έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη σύμβαση των υποβρυχίων από τον Ιούνιο, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν απάντησαν ποτέ σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τη συμφωνία. Ωστόσο το Elysee ανέφερε, ότι δεν υπήρξε καμία ένδειξη για ακύρωση συμβολαίου όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον στο Παρίσι στα μέσα Ιουνίου.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Φιλίπ Ετιέν, επανέλαβε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας για τα υποβρύχια ήταν έκπληξη για το Παρίσι, σύμφωνα με το CNN.  Όπως είπε, οι υπουργοί του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου δεν είχαν καμία ένδειξη ότι η συμφωνία θα ακυρωθεί όταν συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους στην Αυστραλία, λίγες μέρες πριν η Καμπέρα ανακοινώσει την AUKUS.

«Δεν είχαμε απολύτως καμία ενημέρωση για τη νέα πορεία», είπε ο Ετιέν.

Σύμφωνα με το Reutrers, o υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τη γαλλική πλευρά προκειμένου να μειώσει τις εντάσεις. Ωστόσο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι ενέργειες της Αυστραλίας είναι πιθανό να έχουν επίπτωση στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας 

Συγκεκριμένα, ο Αυστραλός υπουργός Νταν Τέχαν δήλωσε στο ραδιόφωνο Australian Broadcasting Corporation τη Δευτέρα ότι θα ήταν «πολύ πρόθυμος» να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του όταν θα βρίσκεται στο Παρίσι τον Οκτώβριο.

Από τη μεριά του ο Μπερντ Λάνγκ, πρόεδρος της εμπορικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν, αλλά ότι τώρα είναι «πολύ πιο περίπλοκες».

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπούν δήλωσε στο France 24 την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να δει πώς μπορεί να εμπιστευτεί τώρα την Αυστραλία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ο επόμενος γύρος εμπορικών συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τις 12 Οκτωβρίου.