Αθηνά Λινού (ΕΚΠΑ): Έχουμε έξαρση του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα

Αθηνά Λινού (ΕΚΠΑ): Έχουμε έξαρση του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα

«Έχουμε έξαρση, είναι σαφές πλέον, σε όλη την Ελλάδα, και είναι πολύ ανησυχητικό ότι έχουμε έξαρση στις μεγάλες πόλεις», σημείωσε η κ. Λινού ενώ αναφερόμενη στους λόγους που μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο η ίδια είπε ότι «νομίζω ότι ο κόσμος όχι απλώς έχει χαλαρώσει, αλλά και λόγω των διακοπών ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Έχουμε και τα air-condition στα γραφεία και διεκόπη η εξ αποστάσεως εργασία».

«Όλες οι χώρες σχοινοβατούν ανάμεσα στην υγεία και στην εργασία, δηλαδή την οικονομία. Η εξ αποστάσεως εργασία για πολλές δουλειές δεν έδειξε ότι η αποδοτικότητα είναι μικρότερη. Αυτό χρειάζεται μια ευρύτερη εκπαίδευση. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εργασίας πρώτα στο Δημόσιο», πρόσθεσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega.

Αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε, η ίδια τόνισε ότι «το πρώτο, θα ενθάρρυνα πάλι την εξ αποστάσεως εργασία. Ενθαρρύνω όλους να δουλέψουν από το σπίτι. Θα ενθάρρυνα όλους να κάνουν αυτό που πρότεινε σήμερα το Βέλγιο, και που το εφαρμόζουν ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ, ότι θα συναναστρεφόμαστε κοινωνικά με λίγους ανθρώπους. Αυτό θα περιόριζε τις επαφές. Θα ήταν σαν να ζούσαμε σε ένα μικρό χωριό, και θα μειωνόταν ο κίνδυνος της εξάπλωσης του ιού».

Η ίδια μίλησε για τα εγγόνια της που βρίσκονται στην Αμερική, και τα οποία δεν έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρόποι να επικοινωνείς.

Μιλώντας για τη χρήση της μάσκας και για όλο το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα, η κ. Λινού ανέφερε ότι «για τη μάσκα ήδη εδώ και εβδομάδες επιμένω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε της χρήση της σε όλους τους δημόσιους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς. Ειδικά στους εσωτερικούς που κλιματίζονται. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε lockdown και να κρατήσουμε την οικονομία. Πρέπει να προσέξουμε και τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες».

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Λινού είπε ότι «θέλω να τονίσω στην υπουργό ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για να διαχειριστούν τα σχολεία. Πρέπει να εκπαιδεύσουν τους γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους αν χρειαστεί να δουλεύουν ηλεκτρονικά από το σπίτι. Να εφοδιάσουν τα παιδιά με υπολογιστές. Κάθε δήμος πρέπει να ψάξει τις αίθουσες που παραμένουν κλειστές για οποιουσδήποτε λόγους, και να τις αξιοποιήσει για αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να αραιώσουν τα παιδιά. Θα ήθελα να δω τα σχολεία και το υπουργείο Παιδείας να ψάχνουν χώρους, υπάρχουν άδειοι χώροι».