Με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά άνοιξαν καφέ, μπαρ, εστιατόρια
Άρση μέτρων - 4ο στάδιο

Με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά άνοιξαν καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Μετά από τουλάχιστον δύο μήνες, διάστημα κατά το οποίο τα καταστήματα της εστίασης παρέμειναν κλειστά για υγειονομικούς λόγους, καφέ, μπαρ και εστιατόρια σήκωσαν ρολά με αυστηρούς κανόνες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή του συγχρωτισμού. Σήμερα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων. Αυξημένη κίνηση στα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Αναλυτικότερα, οι καφετέριες στην πλειοψηφία των κεντρικών δρόμων της Αθήνας αλλά και στους δήμους της Αττικής είναι σχεδόν γεμάτες από καταναλωτές, με τους καταστηματάρχες να εμφανίζονται αισιόδοξοι μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, ενώ σχεδόν καθολική είναι η τήρηση των οδηγιών των ειδικών σχετικά με την διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων και τον αριθμό των καταναλωτών ανά τραπέζι.

ΕΣΤΙΑΣΗ

ΕΣΤΙΑΣΗ

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα με βάση το νόμο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αρκετά που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας, όπως τις διαστάσεις των τραπεζιών, τις καρέκλες που χωράνε, πάντα όμως σύμφωνα με τη νομοθεσία», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος πρωινής βάρδιας σε all day bistro and wine bar, κοντά στην οδό Μητροπόλεως, Γιάννης Νεονάκης. Όπως εξηγεί, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν τις μάσκες τους, ενώ σχεδιάζουν να πάρουν μάσκες με κάλυμμα. «Είμαστε κι εμείς και οι πελάτες πολύ προσεκτικοί χωρίς να είμαστε φοβισμένοι, αλλά προσεκτικοί σε όλα. Περνάμε συνέχεια τα τραπέζια με απολυμαντικό, ενώ υπάρχουν και πάνω στα τραπέζια αντισηπτικά, όπως και στις τουαλέτες. Κάνουμε παντού αυστηρό καθάρισμα», αναφέρει.

ΕΣΤΙΑΣΗ

ΕΣΤΙΑΣΗ

Όσον αφορά τη διάταξη των τραπεζιών ο κ. Νεονάκης, επισημαίνει ότι στον εσωτερικό χώρο από τα δέκα τραπέζια που υπήρχαν τώρα είναι διαθέσιμα μόνο τα πέντε, ενώ στον εξωτερικό χώρο αρκετά τραπεζοκαθίσματα βγήκαν εκτός λειτουργίας, περίπου το 30-40%. «Από το πρωί πηγαίνει πολύ καλά, ευτυχώς ο κόσμος και προστατεύεται και συνηθίζει (δυστυχώς ή ευτυχώς) σε μία τέτοια κατάσταση και εμάς δεν μας κουράζει αυτό διότι ο κόσμος ήδη είναι ενήμερος για το τι προφυλάξεις πρέπει να πάρει».

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τους καταστηματάρχες να σημειώνουν πως «το μούδιασμα των καταναλωτών είναι φυσιολογικό κατά τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των καταστημάτων», ωστόσο αποτιμούν με θετικό πρόσημο το άνοιγμα του κλάδου.

ΕΣΤΙΑΣΗ

ΕΣΤΙΑΣΗ

ΕΣΤΙΑΣΗ

Ύστερα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων που παρουσιάζει η χώρα μας και τα οποία είναι πολύ καλά, καθώς και την τήρηση των συστάσεων και των μέτρων ατομικής προστασίας από τους πολίτες, ξεκίνησε σήμερα το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και συνοδεύεται και αυτό όπως και τα προηγούμενα, από αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα ανοιχτά θα είναι για τους καταναλωτές τα καταστήματα εστίασης, ενώ επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά

Από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν επτά δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα.

Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το κάθε ένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Παράλληλα, επαναλειτουργούν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.

ΕΣΤΙΑΣΗ

Οι βασικοί κανόνες για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης:

- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ., συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας η οποία προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.

- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

- Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

- Η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου, είναι υποχρεωτική ανάλογα με την θέση εργασίας του προσωπικού.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Επίσης, κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. Όπως δηλώνουν οι ειδικοί η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι θετική.

Προχωράμε με προσοχή, ιδιαίτερα από σήμερα για να μείνουμε ασφαλείς, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, είναι απολύτως απαραίτητη. «Όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει».