Αρνητικό ρεκόρ στην Αττική με 276 εισαγωγές στα νοσοκομεία το Σάββατο

Αρνητικό ρεκόρ στην Αττική με 276 εισαγωγές στα νοσοκομεία το Σάββατο

Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής σημειώθηκε το Σάββατο, καθώς περισσότεροι από 276 συμπολίτες μας εισήχθησαν για νοσηλεία, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση που ασκείται στα ήδη επιβαρυμένα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου. Νέα έκτακτη σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια με στόχο την αποσυμπίεση του ΕΣΥ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των εισαγωγών, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ανησυχία για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή εφημερία των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου ήταν από τις δυσκολότερες που κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας γιατροί και νοσηλευτές από το ξεκίνημα της πανδημίας, ενώ ήδη το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ -οι κλίνες του οποίου είχαν διατεθεί αποκλειστικά για non-Covid ασθενείς- έχει σχεδόν γεμίσει από περιστατικά.

Αντίστοιχη εικόνα και στο Σισμανόγλειο, όπου το προσωπικό κάνει αγώνα δρόμου ώστε να εκκενώσει κλίνες και μονάδες ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη, καθώς οι ειδικοί αναμένουν πως τα ημερήσια κρούσματα της νόσου θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι διοικητές των νοσοκομείων σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρικής υπηρεσίας καλούνται να φροντίσουν για την αποσυμπίεση των κλινικών προωθώντας τα εξιτήρια των ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμες κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, ανακοινώθηκαν 2.301 νέα κρούσματα κορονοϊού καθώς και 41 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου, ενώ 452 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων,

Έκτακτη σύσκεψη με στόχο την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία, πραγματοποιηθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι επικεφαλής των δύο Υγειονομικών Περιφερειών του Λεκανοπεδίου, κ.κ. Παναγιώτης Στάθης και Χρήστος Ροϊλός, και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Υγείας έχει καταστεί σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΕΣΥ ετοιμάζεται για «πόλεμο» τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ζητει από το προσωπικό των νοσοκομείων να συνεχίσει να μάχεται με την ίδια γενναιότητα, αντοχή και αυταπάρνηση.

Ν. Τζανάκης: Τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ημερησίως

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κρούσματα κορονοϊού που θα επιβεβαιώνονται καθημερινά την ερχόμενη εβδομάδα να κυμαίνονται κοντά στις 3.000 άφησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παράλληλα σημείωσε πως στην Αττική ποσοστό της τάξης του 90% των νέων κρουσμάτων αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική ομάδα του κ. Τζανάκη, τα κρούσματα που θα ανιχνεύονται τις επόμενες ημέρας θα βρίσκονται μεταξύ των 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, καταγράφοντας οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 80% με 90%. 

Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Διαβάστε ακόμα:

Κορονoϊός: Ανησυχία για δύο κρούσματα με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αττική