Αρχίζουν έρευνες για τρεις ακόμα ηθοποιούς

Αρχίζουν έρευνες για τρεις ακόμα ηθοποιούς
Eurokinissi

Την ώρα που νέες καταγγελίες φερόμενων θυμάτων και μαρτυρίες καταφθάνουν στις εισαγγελικές αρχές για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκων κατά συρροήν, ανοίγουν υποθέσεις για τρεις ακόμα ηθοποιούς με τις εισαγγελικές έρευνες να επικεντρώνονται σε καταγγελίες εις βάρος τους όχι μόνο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που φτάνουν σε βαριές προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά και για περιπτώσεις απόπειρας βιασμού των θυμάτων τους. 

Όσον αφορά την υπόθεση Λιγνάδη, μάρτυρες και φερόμενα θύματα έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές, προσφέροντας νεότερα και ενδεχομένως αξιόλογα στοιχεία για τη δράση του γνωστού θεατράνθρωπου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ένα ακόμα θύμα είναι έτοιμο να καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση, ενώ και άλλα άτομα προτίθενται να πράξουν το ίδιο.

Το πρωί της Τρίτης ο Αλ. Κούγιας, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση Λιγνάδη μετά την αποχώρηση του δικηγόρου Νίκου Γεωργουλέα, δήλωσε έκπληκτος από τη δικογραφία της υπόθεσης, χαρακτηρίζοντάς την «τηλεγράφημα», ενώ πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες που ακούει τόσες μέρες είναι απλώς φήμη.

Ο γνωστός ποινικολόγος ανέφερε συγκεκριμένα: «Παρέλαβα τα αντίγραφα της δικογραφίας και ήδη έχω μία έκπληξη. Πρόκειται για μία δικογραφία τηλεγράφημα. Με ελάχιστα στοιχεία που δεν τα έχω διαβάσει. Περίμενα να έχω στα χέρια μου μία δικογραφία γεμάτη από στοιχεία, καταθέσεις, μαρτύρων, θυμάτων. Πραγματικά είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για μένα γιατί αυτά που άκουγα αυτές τις ημέρες περί υπάρξεως μαρτύρων, είναι μόνο φήμη».

Σημείωσε πως όταν διαβάσει τη δικογραφία, με δημόσια δήλωση του, θα τοποθετηθεί εάν θα αναλάβει επίσημα την υπεράσπιση του σκηνοθέτη-ηθοποιού, ενώ σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Εκπλήσσομαι πώς με αυτό το προανακριτικό και ανακριτικό υλικό παραβιάσθηκε τόσο ακραία το τεκμήριο αθωότητας εις βάρος του δυστυχούς σήμερα εντολέως μου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, χωρίς να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον κύριο Εισαγγελέα και εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και με μία εντελώς παράνομη διαδικασία». 

Στο μεταξύ νέα προθεσμία για την Πέμπτη, προκειμένου να απολογηθεί, αναμένεται να ζητήσει αύριο από την 19η τακτική ανακρίτρια ο Δ. Λιγνάδης, ο οποίος αναμένεται να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της ανακρίτριας.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο κατηγορούμενος Δ. Λιγνάδης φέρεται να αναγνώρισε σε φωτογραφίες τα πρόσωπα όσων των καταγγέλλουν, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται τις κατηγορίες.

Έρευνα της Εισαγγελίας για άλλους τρεις ηθοποιούς

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία ασχολείται συστηματικά με τρεις ακόμα ηθοποιούς, εκ των οποίων οι δύο είναι πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», για αυτούς τους δύο οι εισαγγελικές έρευνες επικεντρώνονται σε καταγγελίες εις βάρος τους όχι μόνο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που φθάνουν σε βαριές προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά και για περιπτώσεις απόπειρας βιασμού των θυμάτων τους. Και οι δύο έχουν τέτοιες καταγγελίες από γυναίκες συναδέλφους τους, οι οποίες έχουν μιλήσει για βίαια περιστατικά που συνιστούν απόπειρες βιασμού τους.

Παράλληλα λαμβάνονται υπόψη και άλλες καταγγελίες εις βάρος τους για σεξουαλικές παρενοχλήσεις βαρύτατες ή λιγότερο βαριές, ενώ μία τρίτη περίπτωση ηθοποιού απασχολεί την εισαγγελία κατά απόλυτη προτεραιότητα. Πρόκειται για ηθοποιό που έχει καταγγελία από άνδρα ενήλικο (και όταν έγινε το περιστατικό), ο οποίος περιγράφει πως βιάστηκε και δίνει λεπτομέρειες για τη σεξουαλική κακοποίησή του.

Για την υπόθεση αυτή η εισαγγελία κινείται κατά προτεραιότητα, διότι το αδίκημα που καταγγέλλεται είναι παλιό και παραγράφεται αν δεν «τρέξουν» οι σχετικές διαδικασίες μέσα σε δύο μήνες.

Ο συγκεκριμένος ηθοποιός ελέγχεται και για τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο ρόλος του στη δράση του γνωστού ηθοποιού-σκηνοθέτη, καθώς αναφέρεται από άλλο θύμα για συμμετοχή σε σεξουαλικές κακοποιήσεις ή να παίζει ρόλο «δολώματος».

Δικηγόρος θύματος για Λιγνάδη: Σκηνοθετούσε ακόμα και τις σχέσεις των παιδιών

Στον τρόπο με τον οποίο φέρεται να δρούσε ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρθηκε σήμερα και ο δικηγόρος Ιωάννης Βλάχος, σημειώνοντας πως «είχε μονίμως γύρω του έναν συγκεκριμένο κύκλο παιδιών, τα οποία χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους». Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος θύματος και μηνυτή του ηθοποιού-σκηνοθέτη, ο κ. Λιγνάδης «δεν σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους», ενώ έκανε λόγο για περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βλάχος έκανε λόγο για κακοποιητικές συμπεριφορές, «για μια μέθοδο που ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει για να μπορέσει να προσελκύσει ανήλικα άτομα για να μπορέσει να ικανοποιήσει πάνω τους τις διαθέσεις του», όπως είπε.

Υποστήριξε ότι «υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης. Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητα τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον».

«Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης», σημείωσε ο δικηγόρος, υπογραμμίζοντας πως «είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει». 

Ανέφερε επίσης ότι ο κατηγορούμενος είχε ισχυρό ένστικτο για το πως θα επιλέγει τα θύματά του και με τι τρόπο θα μεταχειρίζεται το καθένα από αυτά.

«Το μοτίβο της δράσης του είχε κοινά χαρακτηριστικά: Ήταν η αίγλη του θεάτρου, η δημοσιότητα που είχε ο ίδιος, οι υποσχέσεις ότι μαζί μου θα κάνεις μια λαμπρή καριέρα, η εκπεφρασμένη του αγάπη, ο θαυμασμός για άτομα ηλικίας 14-15 χρονών», σημείωσε.

Όπως είπε, «τα παιδιά είχαν χάσει την ικανότητα της διάκρισης, του κατά πόσο ήταν σωστό και αποδεκτό το να έχουν συγκεκριμένου επιπέδου σχέσεις με τον άνθρωπο που ήταν πολύ μεγαλύτερός τους».

Παράλληλα, ανέφερε πως έχει ακούσει για περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν. «Η μήνυση που έχω υποβάλει εγώ περιλαμβάνει και ονόματα άλλων παιδιών που είχαν βρεθεί στο περιβάλλον. Δεν ήταν μπροστά τη στιγμή του βιασμού, όμως στο πλαίσιο της προσέγγισης υπήρχαν και άλλα άτομα, τα οποία έχουν καταθέσει», τόνισε ο κ. Βλάχος.

Ο κ. Βλάχος επισήμανε ότι πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη, ωστόσο τόνισε ότι για να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει η μαρτυρία αυτών των ανθρώπων μέχρι και το ακροατήριο, εάν και εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη ο κατηγορούμενος, πρέπει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους. 

Διαβάστε ακόμα:

- Ε. Αγαπηδάκη: Καμιά πληροφορία για θεατρικό πρόγραμμα του Λιγνάδη με ανήλικους πρόσφυγες