Αρ. Πελώνη: «Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις να είναι στο τραπέζι»

Αρ. Πελώνη: «Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις να είναι στο τραπέζι»

Να τεθεί στο τραπέζι της Ευρώπης η λίστα κυρώσεων που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας εφόσον συνεχιστεί η τουρκική ρητορική και συμπεριφορά ζήτησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία παράλληλα επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα. 

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, η κ. Πελώνη ειπε συγκεκριμένα:«Σας υπενθυμίζω ότι στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ την περασμένη Δεύτερα ελήφθη σχετική απόφαση και καταδικάστηκαν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Θα πρέπει να καταρτιστεί η λίστα για να είναι έτοιμη προς εφαρμογή στο τραπέζι εφόσον η Άγκυρα δεν αλλάξει συμπεριφορα,, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι οι κυρώσεις από μονές τους δεν συνιστούν πολιτική, χρειάζονται και άλλες κινήσεις. Επίσης τόνισε: ότι «είμαστε ψύχραιμοι και έτοιμοι για ό,τι δυνατόν να γίνει». «Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα ψυχραιμία το παρακολουθούμε, πάντα παρακολουθούμε τις τουρκικές κινήσεις γίνονται πάντα στο παρασκήνιο και διπλωματικά όλες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο τούρκικο ΥΠΕΞ, στον ΟΗΕ, η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη».

«Πάντα είμαστε σε εγρήγορση επειδή ακριβώς έχουμε απρόβλεπτο γείτονα. Άλλοτε απειλεί, άλλοτε προαναγγέλλει, άλλοτε υλοποιεί, άλλοτε όχι, τις απειλές».

Στη νέα πρόσκληση για διάλογο από το τουρκικό ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι «ο διάλογος στα λόγια δεν είναι διάλογος, από τις πράξεις κρίνονται όλοι. Για να υπάρξει διάλογος ουσίας απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση, όχι λόγια του αέρα, έχουμε ακούσει παρά πολλές φόρες την τούρκικη πλευρά να μιλάει για διάλογο και στην πράξη να προχώρα σε άλλες ενέργειες». 

Η κ. Πελώνη διευκρίνισε ότι «δεν θα απέκλεια την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών… Συμβούλιο Αρχηγών δεν βλέπω αυτή τη στιγμή, και ο κ. Δένδιας ενημερώνει ανά πασά στιγμή τους εκπροσώπους των κομμάτων».