Αποτελέσματα ΔΕΗ: Μια δεύτερη ανάγνωση

Αποτελέσματα ΔΕΗ: Μια δεύτερη ανάγνωση

Σε γενικές γραμμές οι εντυπώσεις που άφησαν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ καθησύχασαν την Αγορά, ειδικά στο σκέλος των προβλέψεων και της αντιμετώπισης του κόστους των υγρών καυσίμων. Η ΔΕΗ έδειξε να έχει τις λύσεις να αντιμετωπίσει τη διάρκεια στα επίπεδα διαπραγμάτευσης ρεκόρ των καυσίμων και τον δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ανακοινώνοντας ότι θα επαναλάβει την επίδοση του 2021 σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

Αυτή ήταν μια πρώτη θετική έκπληξη τηρουμένων των πολύ απαιτητικών καταστάσεων που καλείται η εταιρία να διαχειριστεί η ΔΕΗ στο κόστος της. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τάσεις στα βασικά στοιχεία του κόστους κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωση δείχνουν. Το πετρέλαιο βρίσκεται 38% υψηλότερα από την αρχή του χρόνου, το φυσικό αέριο 62%, τα δικαιώματα εκπομπών είναι χαμηλότερα 5% από την αρχή του έτους αλλά ψηλότερα κατά 85% σε σχέση με πέρυσι. Ανάλογα υψηλές είναι και οι τιμές των εξαγωγών. Η διοίκηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι έχει αντισταθμίσει σχεδόν το 55% του κόστους πωληθέντων με την κάλυψη του μεριδίου της παραγωγής από τη διανομή αλλά και τη λήψη θέσεων αντιστάθμισης χωρίς να διευκρινίζονται ποσότητες και επίπεδα τιμών.

Το ίδιο ισχύει και με τα δικαιώματα εκπομπών για τα οποία σε αντίθεση με άλλες περιόδους η ΔΕΗ έχει καταχωρημένη μόνο τη συνολική αξία της αντιστάθμισης τους την 31.12 και όχι την ποσότητα σε μονάδες. Κατά τη διάρκεια του 2021 η δυναμικότητα λιγνιτικών μειώθηκε κατά 33% ενώ οι ανάγκες για δικαιώματα εκπομπών ρύπων (CO2) διαμορφώθηκαν σε 15,8 εκατ. τόνους κυρίως λόγω της αύξησης της χρήσης των μονάδων φυσικού αερίου (+30%). Το κόστος CO2 ανά μεγαβατώρα μειώθηκε στα 61 ευρώ ο τόνος από 73 ευρώ το 2020.

Η δεύτερη έκπληξη ήταν η ταχύτητα της υλοποίησης του πλάνου επέκτασης στις ΑΠΕ. Το φθινόπωρο η εγκατεστημένη ισχύς θα βρίσκεται λίγο κάτω από τα 500MW με στόχο να βρίσκεται στα 1.500MW σε δύο χρόνια. Η ΔΕΗ ανέφερε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο εξαγοράς μονάδων στις ΑΠΕ διαφοροποιώντας την αρχική της θέση που ήθελε την ανάπτυξη των πάρκων να γίνεται από το μηδέν. Στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης η ΔΕΗ ήδη έχει εγκαταστήσει 480 ταχύ-ηλεκτροφορτιστές σε 70 πόλεις της χώρας με στόχο να ξεπεράσει του 2000 σε δύο χρόνια.

Η τρίτη έκπληξη ήρθε από τις ελεύθερες ταμειακές ροές οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 289 εκατ. ευρώ (605 εκατ. ευρώ το 2020) εκ των οποίων τα 204 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο δ’ τρίμηνο απόρροια κυρίως του κεφαλαίου κίνησης και της είσπραξης απαιτήσεων από το Δημόσιο. Η ΔΕΗ δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της προμήθειας των καυσίμων αλλά και υψηλότερες κεφαλαιουχικές ανάγκες κατά 61%: Οι επενδύσεις στη διανομή και τις ΑΠΕ ανέβασαν το σχετικό κονδύλι στα 438 εκατ. ευρώ έναντι 376 εκατ. ευρώ το 2020.

Το καθαρό χρέος ξεκινάει στη χρήση του 2022 από ένα ιδιαίτερα χαμηλό σημείο (1,9 δις ευρώ) με την προσθήκη των εσόδων από την αύξηση κεφαλαίου. Στην πορεία του α’ τριμήνου η μείωση του χρέους θα πέσει στα 700 εκατ. ευρώ με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, κάτω από το μέγεθος του εκτιμώμενου EBITDA της χρονιάς το οποίο σαν επίπεδο ίσως να μη συναντάται ποτέ στην επιχείρηση ως εισηγμένη εταιρία. Παρόλα αυτά οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, η έναρξη λειτουργίας της μονάδας Πτολεμαίδας V και η συνήθεις εργασίες συντήρησης θα αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές ανάγκες στο 1 δις ευρώ. Για κάθε MW που κατασκευάζει η ΔΕΗ θα χρειαστεί 500 – 600 χιλ. ευρώ με 30MW να αναμένουν ηλέκτριση και άλλα 250MW να έρχονται μέσα στη χρονιά. Οι προβλέψεις για απλήρωτους λογαριασμούς στο δ’ τρίμηνο του 2021 έφθασαν τα 90 εκατ. ευρώ ενώ η διοίκηση έκανε λόγο για μείωση των πληρωμών κατά 5-6% το α’ τρίμηνο αποδίδοντας το φαινόμενο και σε εποχικούς παράγοντες.

Τα νούμερα του 2021 έδειξαν κερδοφορία στην παραγωγή αλλά ζημιές στη διανομή. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ στην παραγωγή εμφάνισε κέρδη 643 εκατ. ευρώ (από ζημιές 145 εκατ. ευρώ το 2020) και ζημιές στη διανομή 202 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές οφείλονται στη χρηματοδότηση (ειδικές εκπτώσεις, τιμολόγιο για ευπαθείς ομάδες κλπ) της κατανάλωσης η οποία στη χρονιά εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 778 εκατ. ευρώ. Επομένως, η αναζήτηση των υπερκερδών τα οποία θα φορολογηθούν με 90% δύσκολα θα φθάσει σε κάποιο σημαντικό μέγεθος αφού η ΔΕΗ ήδη θυσιάζει στην πράξη μεγάλο μέρος της κερδοφορίας για να κρατηθούν χαμηλά τα τιμολόγια.

Συμπερασματικά, η ανταπόκριση της εταιρίας στη συγκυρία μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Αν και η κερδοφορία φαίνεται ότι δεν είναι προτεραιότητα ο στόχος της διατήρησης των κεκτημένων στα λειτουργικά κέρδη φαίνεται εφικτός ενώ παράλληλα το πλάνο μετασχηματισμού θα έχει μπει σε κάποιο υπολογίσιμο στάδιο εξέλιξης. Η τιμολόγηση των 4,7 φορών των λειτουργικών κερδών σε επίπεδο επιχειρηματικής αξίας στα τρέχοντα επίπεδα τιμών ενσωματώνει το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρία καθώς και το ενδεχόμενο αστοχιών στην υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού.