Απορρόφηση πωλήσεων και αισιοδοξία στο Χ.Α με εβδομαδιαία κέρδη 6,7%

Απορρόφηση πωλήσεων και αισιοδοξία στο Χ.Α με εβδομαδιαία κέρδη 6,7%

Ελαφρά θετικά έκλεισε σήμερα η συνεδρίαση (ΓΔ +0,04% στις 699,45 μονάδες) ως επιστέγασμα μιας ακόμα εβδομάδας κερδών που έφτασαν το 6,68%. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, παράλληλα με τις σημαντικές εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο, λειτουργούν βοηθητικά για την ψυχολογία είτε επαναγοράς θέσεων, είτε και διακράτησης υφιστάμενων.

Επιμέρους, οι τίτλοι έμειναν πέριξ των χθεσινών επιπέδων, με μέτριο συναλλακτικό όγκο περίπυ 59 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων (από τις «μεγάλες») την Πειραιώς  που υπεραπέδωσε (1,04 ευρώ, +4%,) και της Ελλάκτωρ (1,40 ευρώ, +3,47%). Τούτο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αγορά ακόμα «χωνεύει» την πρόσφατη έντονα ανοδική κίνηση με μικρές ρευστοποιήσεις και ελαφρά διστακτικότητα. Ωστόσο, η συμπεριφορά των μετοχών στο ταμπλό είναι καταφανώς υπέρ της συνέχειας, αφενός διότι οι πωλήσεις απορροφώνται με εξαιρετική συνέπεια, αφετέρου οι όποιες αρνητικές ανακοινώσεις δεν τραντάζουν, τουλάχιστον με την ίδια ένταση των προηγούμενων μηνών.

Έτσι, η ανοδική κίνηση χαρακτηρίζεται συμπαγής, καθώς και η ρευστότητα διαχέεται τόσο ισομερώς σε τίτλους και κλάδους, όσο και ομαλά καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Δύσκολα μπορεί σε αυτό το στάδιο να εκφρασθεί μεγάλη πιθανότητα αντιστροφής του κλίματος, και η μεγάλη παγίδα για τους επενδυτές είναι να παραμέινουν σε «ληθαργο» από τις προηγούμενες εβδομάδες και να μην πιστέψουν την αλλαγή, τουλάχιστον έγκαιρα ώστε να τοποθετηθούν αναλόγως.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου η σπουδαιότητα της πανδημίας και των συνεπειών της στις αποτιμήσεις των εταιριών. Αυτό έχει τη σημασία του διότι ένα τόσο σημαντικό νέο όπως η πιθανότατη εξεύρεση λύσης με το εμβόλιο δημιουργεί αυτήν ακριβώς την ευκαιρία που αναζητούσαν οι αγοραστές, συνυπολογίζοντας το εύρος της ζημίας που προκάλεσε όσο ήταν στο προσκήνιο η έξαρση.

Τέλος, ιστορικά οι ανοδικές αγορές συνεχίζουν να είναι ανοδικές όσο το πλήθος των επενδυτών δεν πιστεύει ακόμα ότι είναι ανοδικές. Η τρέχουσα χρονική συγκυρία επιβεβαιώνει αυτό, και ο στόχος είναι να αναγνωρίζουμε τις τάσεις, και όχι απλά να εξηγούμε μόνο τον λόγο για τον οποίο είναι εν εξελίξει.