7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Απέκλεισε νέο lockdown η κυβερνητική εκπρόσωπος - Ενδεχόμενο τοπικών παρεμβάσεων

Απέκλεισε νέο lockdown η κυβερνητική εκπρόσωπος - Ενδεχόμενο τοπικών παρεμβάσεων
Eurokinissi

Απέκλεισε νέα οριζόντια μέτρα τύπου lockdown η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικές παρεμβάσεις αν χρειαστούν. 

Η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να μείνουν ανοιχτές, δεν πρέπει να ξαναπάμε σε τέτοιου είδους μέτρα, δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας να κρατά τους άλλους πίσω, σημείωσε η Α. Πελώνη.

Δεν υπήρξε απαλλαγή από τη χρήση μάσκας

Αναλυτικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ απαλλαγή από τη χρήση μάσκας, η χρήση της είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός και έντονη συνάθροιση.

«H χαλαρότητα των καλοκαιρινών ρυθμών δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, σε σχέση με την τήρηση μέτρων προστασίας, έναντι της πανδημίας. Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, δεν υπήρξε ποτέ», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση ανακοινώθηκε στις 23 Ιουνίου μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. «Ήταν μια ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιουνίου. Δεν πετάξαμε τις μάσκες», είπε.

Η Α. Πελώνη προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς λόγω και της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση, τηρώντας όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας και κυρίως να εμβολιαζόμαστε! Και για όποιον είναι ακόμα ανεμβολίαστος, ο τακτικός αυτοδιαγνωστικός ή άλλος έλεγχος, είναι απαραίτητος», σημείωσε η κ. Πελώνη.

Αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν τους χώρους ψυχαγωγίας είπε ότι κρίθηκαν απαραίτητα, καθώς, όπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση, πολλά κρούσματα προέρχονταν από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. «Είναι μία τάση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Όπως είδαμε, επίσης, ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι περίπου στα 27 έτη», σημείωσε.

ια τους εμβολιασμούς η κ. Πελώνη σημείωσε ότι πρέπει να πείσουμε με όλους τους τρόπους τους συμπολίτες μας, που είναι ακόμα δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο, ότι πρέπει να εμβολιαστούν, ότι αυτή είναι η ασπίδα τους απέναντι στον ιό.

«Πολιτεία, εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Είναι συντριπτικά υπέρ της αποτροπής βαριάς νόσησης. Το 99% διασωληνώσεων, και δυστυχώς θανάτων του τριμήνου Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, αφορούσε ανθρώπους που ήταν ανεμβολίαστοι» είπε.