Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ν. Υόρκη - Τρομοκρατική οργάνωση η Antifa
ΗΠΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ν. Υόρκη - Τρομοκρατική οργάνωση η Antifa

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το κύμα διαδηλώσεων και ταραχών στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο να ανακοινώνει απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στην πόλη. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να αντιμετωπίσει το κίνημα Antifa ως οργάνωση «εσωτερικής τρομοκρατίας».

Ειδικότερα, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη, με αφορμή διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οδήγησαν τον δήμαρχο της πόλης σε επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία θα επιβληθεί από απόψε.

«Μίλησα με τον κυβερνήτη (της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) Άντριου Κουόμο και για την ασφάλεια όλων, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη απόψε: θα ξεκινήσει στις 23.00 και θα αρθεί στις 5 το πρωί», τοπική ώρα, ανέφερε ο δήμαρχος.

«Στέκομαι δίπλα στους διαδηλωτές και το μήνυμά τους, αλλά δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή και να δυσφημίσουν αυτήν τη στιγμή», αναφέρει επίσης σε ανακοίνωσή του. 

Το υπ. Δικαιοσύνης θα αντιμετωπίσει την Antifa ως τρομοκρατική οργάνωση

Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλεϊ Μακενάνι είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να αντιμετωπίσει το κίνημα Antifa ως οργάνωση «εσωτερικής τρομοκρατίας», σε συνέχεια της σχετικής ανάρτησης που έκανε χτες ο πρόεδρος Τραμπ στο twitter

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αναρχικοί που καθοδηγούν την Antifa, μεταξύ άλλων, σταμάτησαν γρήγορα. Θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Δήμαρχο αυτό την πρώτη νύχτα και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Η Μακενάνι πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει «επαρκή στοιχεία» ότι μέλη του κινήματος Antifa ευθύνονται για τη βία στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Πάντως, ήδη από χτες νομικοί και ειδικοί είχαν αμφισβητήσει την τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου.

Σε κλοιό διαδηλώσεων για 6η ημέρα

Παράλληλα, περισσότερες από 40 πόλεις της χώρας να έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, περίπου 17.000 μέλη της εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για την καταστολή επεισοδίων, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον κυβερνητών ορισμένων πολιτειών, ζητώντας τους να τηρήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές.

«Ο πρόεδρος τους ζητά επιτακτικά να ανακαταλάβουν τους δρόμους, να μην είναι “αδύναμοι” και να κάνουν χρήση βίας, καθώς το έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με κλιμακούμενη ρατσιστική βία», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσιογράφος της Washington Post. «Οι περισσότεροι από εσάς είστε αδύναμοι!», ήταν τα λόγια του Τραμπ, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press.

Από την περασμένη Τρίτη, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί πλέον περίπου 4.000 άτομα σε όλη τη χώρα, ενώ δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σε συμπλοκές με διαδηλωτές.

Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ απευθύνει έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις

Από την πλευρά της οικογένειας του Τζ. Φλόιντ, ο αδερφός του θύματος κάλεσε σήμερα τους πολίτες σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις. Ειδικότερα, ο Τέρενς Φλόιντ, ο οποίος μίλησε σήμερα στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο αδερφός του στη Μινεάπολις, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η βία «δεν πρόκειται να φέρει πίσω τον αδερφό του», ότι η οικογένεια του είναι «ειρηνική και θεοσεβούμενη» και ζήτησε από τους διαδηλωτές «να το κάνουν με άλλον τρόπο». «Να μορφωθείτε και να μάθετε ποιον ψηφίζετε. Έτσι θα τους χτυπήσουμε ... Ας το αλλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στους δέκα οι νεκροί των ταραχών

Πλέον 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το τελευταίο 24ωρο ένας νεαρός άντρας έχασε την ζωή του έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε στο Λούισβιλ του Κεντάκι μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών της Εθνοφρουράς, ενώ ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου τραυματίστηκε σοβαρά και ένας αστυνομικός.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις

Συνολικά σε 40 πόλεις έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που δεν εμπόδισε ωστόσο τους πολίτες να βγουν και να διαδηλώσουν για ένα ακόμη βράδυ χτες. Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον Ιούνιο εκείνου του έτους. Κάτι που είχε επίσης συμπέσει με μια χρονιά προεδρικών εκλογών.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σε μεγάλες πόλεις στις πολιτείες: Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, DC, Φλόριντα, Τζόρτζια, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Οχάιο, Νέα Υόρκη, Ορεγκον, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολίνα, Τένεσι, Τέχας, Γιούτα, Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον, Γουισκόνσιν. Οι Πολιτείες Αριζόνα, Τέξας και Βιρτζίνια, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τους κυβερνήτες τους.